FOTO: Muke za pešake i bicikliste duž Bulevara oslobođenja

FOTO: Muke za pešake i bicikliste duž Bulevara oslobođenja

Ako pitate žitelje nekog drugog grada u Srbiji šta im je asocijacija na Novi Sad, većina će pored nezaobilazne tvrđave navesti i široke i prostrane bulevare. I biće u pravu, jer Novi Sad zaista ima prostrane i široke bulevare, ali onda se desi da na tim bulevarima postoje urbanističke nelogičnosti kao što je nedovoljno mesta za pešačke staze.

Ovde konkretno mislimo na Bulevar oslobođenja, jednu od najpoznatijih i najprometnijih saobraćajnica u gradu. Naime, na ovom prostranom, širokom  bulevaru ima nekoliko čudnih suženja trotoara gde niste sigurni ko ima prednost – pešaci ili biciklisti.

Na najprometnijoj raskrsnici u gradu, gde se ukrštaju pomenuti bulevar i Jevrejska sa jedne strane, a sa druge Futoška ulica, često vrvi kao u košnici. A pešaci i biciklisti samo veštim manevrima izbegavaju sudaranja.


Kako su ovih dana u toku radovi, 10 metara od tog semafora je još jedno suženje, odnosno – zbog radova koji su zauzeli pešačku stazu svi su prinuđeni da se kreću biciklističkom stazom.


Sledeće zanimljivo suženje puta je nešto više, uz Bulevar oslobođenja, gde jedan objekat nije želeo da se "skloni" kako bi Novosađani imali lepu pešačku stazu i ravnu ulicu. Većina naših sugrađana se na ovu anomaliju odavno navikla, ali svim gostima koji posete naš grad ona definitivno bode oči.

 


Kod raskrsnice Bulevara i Braće Ribnikara, kod "Vanese" i "Paba", takođe  je jedno čuveno suženje na novosadski način, gde često dođe do bliskih susreta pogotovo ako ne poznajete ovo "usko grlo" a izlećete iz Lasla Gala biciklom i nalećete na buljuk pešaka upravo pristiglih nekim od gradskih autobusa. Oni koji poznaju teren uvek prvo pažljivo zagledaju pre nego što kroče na ovu biciklističko-pašačku stazu.


Jedno suženje koje nije baš na Bulevaru ali je u blizini, niz ulicu Braće Ribnikar, ali se stilski potpuno uklapa (stil u duhu slogana: gde čeljad nisu besna ni kuća nije tesna)... Pešačka staza se polako ali sigurno sužava i na kraju na njoj mogu da opstanu samo oni sa vitkom linijom.

 


Nažalost, ovo nisu jedini novosadski urbanistički specijaliteti, pogledajte šta smo ranije zabeležili.. OVDE.

Oceni vest:
15
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Igor

  pre 1655 dana i 18 sati

  Trebali ste slikati i Jevrejsku ulicu, "na par metara od fontane". Trotoar je toliko uzak da ima mesta taman za jednu osobu da prodje :)

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Ivana

  pre 1655 dana i 7 sati

  Uh, imam ja sad ovako iz glave nekoliko primera “osvajanja” pešačkih prostora na uštrb bašti ili lokala. Čuveni restoran “Dvor” u ulici Cara Dušana je osvojio i ozidao ceo pešački prostor za svoju baštu, pa se i pešaci i biciklisti guraju na uskoj biciklističkoj stazi. Pa čudno rešenje prestanka trotoara na Bulevaru Evrope sa desne strane na potezu izmedju ulice Tihomira Ostojića i Dalmatinske, gde se opet prelazi kod biciklista ili hoda po travi izmedju drveca...

  Oceni komentar:
  0
  4
 • nex

  pre 1654 dana i 17 sati

  Tako je. A trenutno radovi na Bulevaru Oslobodjenja sa obe strane, prekoputa jedno drugome... Bas su morali u isto vreme na naspramnim mestima...

  Oceni komentar:
  0
  0