FOTO: Na otvaranju izložbe "Antitelo" Zorana Janjetova nekoliko stotina Novosađana

FOTO: Na otvaranju izložbe "Antitelo" Zorana Janjetova nekoliko stotina Novosađana

Novi Sad je u subotu uveče bio centar sveta. Za to je zaslužan naš sugrađanin, svetska faca i otvaranje njegove izložbe "Antitelo" u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV).

Na izložbi koja je otvorena do 25. avgusta predstavljen je umetnički, strip i dizajnerski rad Zorana Janjetova, od 1979. godine do danas. Prvi deo izložbe posvećen je ranom stvaralaštvu koje se odvijalo unutar jugoslovenskih strip magazina i u omladinskoj štampi.

Drugi deo izložbe je posebno osmišljen sa novim radovima umetnika. Na postavci je predstavljen njegov rad od završetka  Akademije umetnosti u Novom Sadu.


Izloženi su prvi objavljeni radovi, stvaralaštvo u štampanim medijima "Student", "Vidici", "Mladost", "Omladinske novine", "Stav", "Džuboks", kao i segment iz domaćih strip časopisa "Ju strip magazin", "Cepelin"…

Najveći deo izložbenih radova je premijerno prikazan i posebno izveden za ovu izložbu.


Zoran Janjetov je rođen u Subotici 1961. godine. Završio je Školu za dizajn "Bogdan Šuput", Grafički odsek (1979) i Diplomirao na odseku za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu (1985) u klasi profesora Isidora Vrsajkova i Dušana Todorovića.

Stripove i ilustracije objavljuje od 1979. u omladinskoj i studentskoj štampi, dečjim, muzičkim i strip magazinima. Od 1986. nasleđuje francuskog strip majstora Žana Žiroa (Mebijusa) na serijalima o Džonu Difulu, prvo kao kolorist, a potom i kao crtač.


Objavljuje kod francuskih izdavača strip-serijale L’Incal, Les Technoperes i Ogre God, za koje scenarije piše Alejandro Jodorowsky. Ovi stripovi su prevedeni na petnaest jezika i izlaze u dvadesetak zemalja.

Opčinjen popularnom kulturom još od najranije mladosti, Janjetov se kao crtač istančanog stila premijerno predstavio javnosti krajem sedamdesetih godina, da bi u narednoj deceniji svoje ilustracije i stripove objavljivao u skoro svim važnijim omladinskim i muzičkim časopisima u SFRJ, kao i u specijalizovanim strip-magazinima.

 


Osim stripova, popularni Janja bavi se i ilustracijom i grafičkim dizajnom. Za poznatu belgijsku muzičku etiketu Crammed Discs uradio je seriju omota i pratećih grafičkih materijala za muzička izdanja (2002-2009). Dobitnik je Specijalnog priznanja za veliki doprinos stripu na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu (2004). Strip albumi Zorana Janjetova su prisutni u čitavom svetu, a on važi za jednog od najpoznatijih domaćih strip umetnika koji deluje na međunarodnoj sceni.Inače, MSUV je prvi put organizovao izložbu nekog strip umetnika, što je ujedno i jedna od prvih velikih, retrospektivnih izložbi posvećenih nekom od strip stvaralaca u domaćim muzejima i galerijama savremene umetnosti.

Izložbu su zvanično otvorili kustos Vladimir Mitrović, istoričar umetnosti Momčilo Rajin iz Beograda, te sam autor. 


Oceni vest:
17
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan