FOTO: Omiljena mesta Novosađana za prelazak van pešačkog

FOTO: Omiljena mesta Novosađana za prelazak van pešačkog

Iako verujemo da su saobraćajni inženjeri dobro proračunali gde treba da se planiraju i postavljaju pešački prelazi u gradu, postoje neka mesta na kojima ih nema, a naši sugrađani tamo ipak godinama prelaze i time ugrožavaju svoju bezbednost .

Povremeno policijske patrole kažnjavaju pešake na tim lokacijama, ali posle izvesnog vremena sve se vraća "na staro" i to opet postaju mesta na kojima se rado prelazi.

Možda ne sve, ali sigurni smo da bi neke od navedenih lokacija trebalo da dobiju ucrtan pešački prelaz i time se poveća sigurnost naših sugrađana i pešaka.Prva od lokacija je neformalni prelaz na Limanu 2, na Bulevaru Cara Lazara, kod zadnjeg kolskog ulaza na Spens (kod trgovinskog objekta "Univer 24"). Ujutru, pre podne, podne, veče ovde se uvek prelazi. A budući da se ovde gradi i novi tržni centar, tu su često parkirani i kamioni i dostavna vozila koji unose dodatnu konfuziju u saobraćaj.


Na istom bulevaru, ali na Limanu 4, takođe postoje neformalni omiljeni prelazi, a najviše se prelazi kod "Diznija" .

 


Sledeća lokacija je na Bulevaru Mihajla Pupina ispred bioskopa Arena. Ova lokacija je veoma prometna i oni koji prelaze obično moraju da pretrčavaju. Budući da je pothodni prolaz veoma blizu verujemo da ovaj prelazak koriste samo oni koji žure u bioskop.

 


Još jedna lokacija je u samom centru i nalazi se u Jevrejskoj ulici ispred sinagoge i baletske škole.  I ova lokacija je veoma prometna i opasna za prelazak. Često je koriste sugrađani koji idu iz Petra Drapšina pa prođu kroz dvorište sinagoge i hoće da idu u Šafarikovu.


Na Bulevaru Evrope postoji nekoliko lokacija na kojima pešaci prelaze, ali je važno napomenuti da čak ni obeleženi pešački prelazi nisu garant sigurnosti na širokim bulevarima na kojima ima više traka za vozila, jer će vozač u jednoj traci stati da propusti, ali u sledećoj možda neće na vreme primetiti pa će pregaziti pešaka.U Ulici Kralja Petra takođe postoji dugogodišnji, dobro poznati neformalni pešački prelaz u delu ulice bliže sajmu. Najviše prelaze između stanice trojke i semafora.

 


A isto se dešava i u Hajduk Veljkovoj, gde se takođe prelazi van pešačkog prelaza, posebno u vreme posećenijih manifestacija na Novosadskom sajmu.

A kakva je situacija u vašem kraju? Koja su to mesta najkritičnija kada je u pitanju prelazak ulice van obeleženog prelaza? Javite nam u komentarima! 

Oceni vest:
16
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zoran Mađarević

  pre 1534 dana i 3 sata

  Bulevar Jovana Dučića,na mestu gde ga preseca ulica Braće Dronjak

  Oceni komentar:
  0
  7