ISTRAŽIVANJE: Kakva su iskustva Novosađana prilikom kupovine stanova

ISTRAŽIVANJE: Kakva su iskustva Novosađana prilikom kupovine stanova

Prema istraživanju kompanije "Ninamedia" sprovedenog na temu iskustava naših sugrađana u kupovini stanova i poverenju prema investitorima, rezultati su pokazali da u proteklih 10 godina 84% Novosađana nije kupovalo stan.

Od ukupnog broja ispitanika koji su u poslednjih 10 godina kupili stan, 8,6% navodi da je stan kupljen od prethodnog vlasnika, 3,4% ispitanika je kupilo novoizgrađen stan, a 3,2% stan u izgradnji.

Kao najvažnije kriterijume, oni koji su kupovali stan, navode lokaciju (28,4%), cenu po kvadratnom metru (24,9%), kvalitet izgradnje objekta (22,8%), reputaciju prodavca, odnosno, investitora ili agencije (13,2%), mogućnost otplate kreditom (8,1%), raspored prostorija i sprat (2,6%).

Kada je reč o poverenju u domaće investitore stambenih zgrada u Novom Sadu, 42,3% ispitanika navodi da nema poverenja, 11,2% da ima, dok nešto manje od polovine (46,5) ne ume da proceni.

Više od polovine građana Novog Sada (62.3%) smatra da kupci nisu zaštićeni od pronevera, dok 30% od ukupnog broja ispitanika ne ume da proceni.

Nešto više od polovine ukupnog broja ispitanika (55,8%) ne zna da navede u koga ima najviše poverenja, kao ni one kojima najmanje veruje (78,3%).

Kao investitori kojima se najviše veruje navođeni su Aleksandar Group (7,3%) i Galens (5,8%), dok 18% Novosađana navodi da ne veruje nikome od investitora.

Kada je reč o prevarama prilikom kupovine stanova, 76% ispitanika navodi da nisu bili žrtve prevare, dok se 23.1% ispitanih Novosađana susrelo sa ovim problemom.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 13. do 16. novembra na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika koji žive u gradskim i prigradskim naseljima Novog Sada.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan