ISTRAŽIVANJE: Kakva su iskustva Novosađana prilikom kupovine stanova

ISTRAŽIVANJE: Kakva su iskustva Novosađana prilikom kupovine stanova

Prema istraživanju kompanije "Ninamedia" sprovedenog na temu iskustava naših sugrađana u kupovini stanova i poverenju prema investitorima, rezultati su pokazali da u proteklih 10 godina 84% Novosađana nije kupovalo stan.

Od ukupnog broja ispitanika koji su u poslednjih 10 godina kupili stan, 8,6% navodi da je stan kupljen od prethodnog vlasnika, 3,4% ispitanika je kupilo novoizgrađen stan, a 3,2% stan u izgradnji.

Kao najvažnije kriterijume, oni koji su kupovali stan, navode lokaciju (28,4%), cenu po kvadratnom metru (24,9%), kvalitet izgradnje objekta (22,8%), reputaciju prodavca, odnosno, investitora ili agencije (13,2%), mogućnost otplate kreditom (8,1%), raspored prostorija i sprat (2,6%).

Kada je reč o poverenju u domaće investitore stambenih zgrada u Novom Sadu, 42,3% ispitanika navodi da nema poverenja, 11,2% da ima, dok nešto manje od polovine (46,5) ne ume da proceni.

Više od polovine građana Novog Sada (62.3%) smatra da kupci nisu zaštićeni od pronevera, dok 30% od ukupnog broja ispitanika ne ume da proceni.

Nešto više od polovine ukupnog broja ispitanika (55,8%) ne zna da navede u koga ima najviše poverenja, kao ni one kojima najmanje veruje (78,3%).

Kao investitori kojima se najviše veruje navođeni su Aleksandar Group (7,3%) i Galens (5,8%), dok 18% Novosađana navodi da ne veruje nikome od investitora.

Kada je reč o prevarama prilikom kupovine stanova, 76% ispitanika navodi da nisu bili žrtve prevare, dok se 23.1% ispitanih Novosađana susrelo sa ovim problemom.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 13. do 16. novembra na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika koji žive u gradskim i prigradskim naseljima Novog Sada.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Republički hidrometeorološki zavod gradsko groblje jkp lisje sremski karlovci raspored sahrana novi sad novi sad Hitna pomoć vremenska prognoza Petrovaradin sahrane Vreme u Novom Sadu RHMZ elektrovojvodina Spens betanija Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad vremenska prognoza novi sad Elektrodistribucija Novi Sad isključenje vode bebe javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novosađani novosadsko porodilište isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad bez vode Novo naselje