ISTRAŽUJEMO: Koji se besplatni kursevi, radionice i predavanja nude u Novom Sadu

ISTRAŽUJEMO: Koji se besplatni kursevi, radionice i predavanja nude u Novom Sadu

Bez obzira na vaše godine, stepen obrazovanja koji posedujete ili iskustvo stečeno u radu, potreba za daljim usavršavanjem na poslovnom i privatnom planu je stalno prisutna. Da biste ostvarili svoj maksimalni potencijal i stvaralačku snagu, neophodno je da izađete iz zone komfora i ovladate novim veštinama.

Rastuća potreba za umnožavanjem obrazovnog kapitala dovodi nas do velikog broja kurseva i radionica koji se nude na tržištu. Ali to što se investicija u znanje uvek isplati, nije garant da ćemo biti u mogućnosti da izdvojimo novac za obuke koje nas interesuju. Zato je dobro znati šta nam je od svega toga, potpuno besplatno, dostupno u našem gradu. Za vas smo napravili vodič koju obuhvata besplatne kurseve, radionice i predavanja za odrasle, decu i omladinu.


Adresa na kojoj barem jednom nedeljno možete da budete deo kulturno umetničkog i edukativnog programa jeste Antona Čehova 4. Ovde se nalazi Kulturna stanica "Eđšeg" u kojoj, pod upravom Fondacije Novi Sad 2021, mnogobrojne domaće organizacije održavaju edukativne seminare, radionice i predavanja namenjena svim generacijama. Oblast kojom se najčešće bave je psihologija, pa tako možete slušati predavanja eminentnih stručnjaka na temu anksioznosti, poremećaja pažnje, emocija i razvoja deteta. Primera radi, ukoliko želite da radite na svom mentalnom zdravlju možete prisustvovati nizu besplatnih predavanja pod nazivom "Budi bolji", koji realizuje TIM Centar, a opustiti i nasmejati se možete uz radionice "Smeh joge".


Na istom mestu se povremeno održavaju i besplatne radionice "Telo kao instrument" koje su namenjene svim zaljubljenicima u telesnu muziku, kao i svima onima koji žele da prošire svoje fizičke i mentalne kapacitete. Članovi grupe Alice in WonderBand i UG Otvoreni Krug Novi Sad pomoći će vam da razvijete tehniku sviranja tapšanjem, puckanjem prstima, lupkanjem nogama o pod i svim različitim sredstvima kojima na ovaj način možemo da se izrazimo, uključujući i glas. Rad je u grupi, te su neka od terapeutskih svojstava veća emotiva stabilnost, veće samopouzdanje, kreativna komunikacija, oslobađanje od stresa i straha od javnog nastupa.


Radeći na sebi, nikako ne bismo smeli da preskočimo učenje stranih jezika, jer se s pravom kaže, "Koliko jezika govoriš – toliko vrediš". Pored maternjeg, poznavanje engleskog je najvažnije, jer je on danas najrasprostranjeniji, kao drugi jezik na svetu. Zato je dobro znati da "Američki kutak Novi Sad", pod pokroviteljstvom Ambasade SAD, organizuje besplatni jednosemestralni program početnih kurseva engleskog jezika (BELL +), namenjen polaznicima starijim od 18 godina. Časovi u trajanju od 90 minuta se održavaju dva puta nedeljno u prostorijama Američkog kutka, a pored osnova engleskog jezika, polaznici imaju priliku da se upoznaju sa američkom kulturom i vrednostima američkog društva. Pored ovog kursa, na istom mestu možete pronaći još neke besplatne obuke, među kojima je i "Škola društvenog aktivizma" za mlade uzrasta od 18 do 35 godina.


Predavanja, radionice i tribine možete da pratite i u kalendaru Omladinskog centra CK13. Ovaj alternativni i edukativni prostor pogodan je za one koji se zanimaju za društveni angažman, politički aktivizam i nezavisnu kulturnu scenu. Sadržaji se menjaju iz meseca u mesec, ali postoje i radionice sa ustaljenim programom. Ovde, recimo, možete da učestvujete u radionici sintisajzera i sinteze zvuka, koju vodi muzičar, kompozitor i producent Sava Botić. Termini su radnim danom u predvečernjim časovima, a polaznici se podstiču da ponesu svoj instrument i podele znanje i iskustvo sa drugima.


Ako vas više interesuju biznis teme, obratite pažnju na programe koje organizuju Novosadski edukativni centar i Infopolis omladinski info centar. Njihove radionice imaju za cilj da zainteresuju mlade za kreativno preduzetništvo i pomognu im da savladaju i primene savremene poslovne alate i tehnike. Ovde možete naučiti kako se izrađuje održivi poslovni model, kako da kreirate poslovni plan pomoću kojeg možete da konkurišete za subvencije, kao i da čujete dobre primere prakse. Radionice su namenjene mladima i učešće se ne naplaćuje ali broj mesta je ograničen, tako da je obavezno da se unapred prijavite.


Mladi koji imaju između 18 i 30 godina svoje utočište mogu pronaći u Omladinskom kreativnom centru OKCe. Za mesečnu članarinu od 600 dinara imaju pristup svim radionicama, a teme su raznovrsne: psihologija, filozofija, ekologija, masovni mediji, upravljanje projektima, kreativne industrije, javni nastup i slično. Simbolična članarina se plaća kako bi centar mogao da opstane nezavisno od spoljnih donatora i sponzora, ali moguće je i poslati molbu da budete izuzeti od plaćanja ukoliko spadate u grupu finansijski ugroženih lica. Ovog meseca su počele dramske radionice "Let's make some drama!" na kojima se, kroz pozorište, obrađuje pitanje identiteta. Radionice su namenjene mladima između 16 i 20 godina a krajnji rezultat treba da bude izvođenje društveno angažovane predstave.


Umetnički programi postoje i u okviru Dečijeg kulturnog centra, na adresi Ive Lole Ribara 6, u kojem mladi mogu da pohađaju pozorišne radionice, radionice filmske umetnosti i foto radionice. Nudi se i pregršt kreativnih radionica za najmlađe, koje obuhvataju različite aktivnosti za angažovanje dečije mašte kroz slikanje, vajanje, ples, dramsku igru ili pozorište, lutkarske predstave, muziku i šah. Radionice se dele prema uzrastu i svako dete je dobrodošlo, bez obzira da li je veliko ili malo, tiho ili glasno, nestašno ili mirno, kreativno ili tek otkriva kreativnost. Iako se ove radionice inače naplaćuju, za vreme dečijih festivala ili posebnih projekata moguće ih je pohađati potpuno besplatno. Preporučujemo vam da pratite njihov rad na sajtu i Fejsbuk stranici, kako biste bili u toku sa aktuelnom ponudom.


Zabeležila:
S. S.
Foto: mojnovisad.com, Unsplash.com, Pixabay.com, Dečiji kulturni centar

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Gurman

  pre 1576 dana i 6 sati

  Niđe kursa besplatnog u tekstu, osim tog engleskog u AK. Koja je poenta onda naslova? Izbacite reč kursevi i sve ok. Svako dobro.

  Oceni komentar:
  1
  13