KCV ponovo radi transplantacije organa

KCV ponovo radi transplantacije organa

U Centru za transplantaciju ćelija, tkiva i organa Kliničkog centra Vojvodine, tokom poslednjih nedelju dana urađene su tri transplantacije bubrega od živog srodnog davaoca organa.

Procedure su izvršene prema planu operacije i primene režima imunosupresivnih lekova, od stane više nezavisnih transplantacionih timova lekara i medicinskog osoblja KCV-a. Svi davaoci i primaoci bubrega su pod kontrolom, sa dobrom fukcijom transplantiranih organa i povoljnim kliničkim posleoperativnim tokom, kako davaoca, tako i primaoca organa.

Ove, za Klinički centar Vojvodine rutinske procedure, obavljene su po prvi put u toku 2021. godine, nakon pauze koja je nastala zbog visokog rizika za razvoj kovid infekcije u poslednjh godinu i po, što je uslovilo privremeni prekid transplantacionih procedura u KCV-u. Procedure su sprovedene uz maksimalno poštovanje svih mera predostrožnosti i prevencije, koje podrazumevaju vakcinaciju davaoca i primaoca, vakcinaciju osoblja uključenog u proces transplantacije, negativne PCR testove na korona virus, kao i mere striktne izolacije bolesnika.


Uz to, od ove nedelje je aktiviran i proces prepoznavanja i dijagnostike potencijalnih davalaca organa od strane preminulih osoba (kadaverični davaoci organa) i moždane smrti, što predstavlja ključni momenat za ponovno aktiviranje procesa transplantacije jetre, bubrega, srca i drugih organa i tkiva koji se mogu dobiti isključivo od strane kadaveričnog davaoca, uz apsolutno poštovanje volje porodice preminulih osoba i praćenje procedura zasnovanih na zakonu i pravilnicima izdatim od strane Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Istovremeno, nedavne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze (autologna i alogena transplantacija koštane srži) koje su obavljene na Klinici za hematologiju KCV-a, što je veoma značajno za lečenje malignih bolesti krvi, ukazuje na normalizaciju režima vrhunskih medicinskih procedura u Kliničkom centru Vovodine, što će svakako poboljšati kvalitet lečenja bolesnika, navodi se u saopštenju PR službe ove ustanove.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ana

  pre 430 dana i 6 sati

  Zlo mi je kad vidim ove bele mantile kako poziraju. Zlo mi je od gomile njihovih slika koje su stigli da naprave za vreme ove kovid diktature, dok je pravo na medicinsku pomoć bilo uskraćeno svim bolesnicima. Izgubili su sav (labavi) autoritet koji su imali, dokazali da su neznalice, sluge režima i korumpirana bagra.

  Oceni komentar:
  2
  4
 • O NASILJU SISTEMA

  pre 430 dana i 4 sata

  Postoji treniranje ljudskog uma. Počinje od osnovne škole.
  Jedna od stvari je i ovo - doniranje organa.
  O tome dosta govori i film "Never let me go" iz 2010-te godine.
  Mesto događanja, Velika Britanija.
  Takođe je ista zemlja prva odobrila laboratorije za eksperimente sa ljudskim fetusima.
  Po zakonu njihovom - do dva i po meseca.
  Koliko laboratorija imaju i da li se to poštuje - ne znamo.
  Takođe, ti timovi, koji eksperimentišu sa fetusima, živim naravno, ustanovili su da prilikom
  neopozive ljudske smrti, telo luči hemiju koja obavesti sve ćelije u organizmu o činjenici neopozive smrti. Tog momenta, događa se demontaža DNK. Obrnut proces onome kada se kreira život i prva ćelija. Nemoguće je da organ nastavi daljnje funkcije.
  Od kada su to otkrili, ljudima, takozvanim naučnicima, jasna je jedna stvar:
  - Nema uspešne transplatacije sa tela mrtvog čoveka. Odnosno, lekari je naprave, a zatim pacijent do kraja života pije razne hemije kako bi se sprečila demontaža DNK na organu umrlog.
  I tako nastadoše Žute kuće. Mesta na kojima se uzimaju organi sa živih ljudi, kako bi transplatacija sigurno uspela. Za one bogatije.
  Koliko ih ima u svetu, ko je iza njih, nikada nećemo saznati.
  Znamo da je dežela Srbija donela Zakon o obaveznoj donaciji organa.
  Bez razmišljanja, na podizanje 250 papaka, poslušnih svinja zadovoljnih svojim oborima.
  Takođe Vam tvrdim, da je nemoguće otkazati i negirati donaciju svojih organa, bez obzira na doneti zakon.
  U praksi vas izabrani lekar odgovara, govori kako mu je to trenutno veliki problem, da dođete drugi put, da mora sazvati 10 ljudi za to...
  Promenio sam nekoliko izabranih lekara - ista priča.
  Znači, postoji nepisani protokol, njima saopšten i naređen, da to ne dozvole.
  Naravno, uvek možete otići do javnog beležnika, dati svoju izjavu o tome, poslati je Ministarstvu Zdravlja sa povratnicom, da neko potpiše da je primio, i ostaviti naslednicima da gone deželu Srbiju ako neko pokuša da vam uzme organe.
  Mogu pričati i da je pao sistem, i da nisu znali i ovo i ono - Vaši naslednici će novac dobiti.
  Jer, religija današnjice, takozvana nauka, u rukama je Biznisa.
  A to znači da su svi kupljeni, da Etika i Moral ne postoje, da psoledice presađenog organa a time i u Vas umetnutog tuđeg DNK niko do dnas nije istražio i ne znamo šta se zaista sve događa, kako sa umrlim tako i sa živim.
  Ali su vas istrenirali, da verujete kako se čupanje organa sa jednog biča i trpanje u drugo naziva humanim. To su dometi današnje nauke - čupanje. Jednako kao i sa venama.
  Državi se isplati - zbog EU. Otud Zakon.
  Lekarima se isplati. Promocije, napredovanja, specijalizacije, laptopi, putovanja - novac!
  Onom koji prima organ se itekako isplati. Za njega ne postoje ni Etika ni Moral.
  Samo daj organ, otmi nekom ako treba, samo da ga ja dobijem.

  Pogledajte film.
  Govori o odbačenoj deci, koju socijalni sistem podiže i obrazuje kako bi poslaužili donaciji organa. nemaju građanska prava, sa njih se vrše "donacije" više puta, dok ne umru.
  Sasvim moguća budućnost.
  Čim je nešto mimo dobrovoljnosti, to je silovanje od strane sistema. Nasilje.

  Oceni komentar:
  2
  3