MMF: Srbija relativno dobro prebrodila kovid krizu, beleži veći rast BDP-a nego pre

MMF: Srbija relativno dobro prebrodila kovid krizu, beleži veći rast BDP-a nego pre

Šefica Kancelarije MMF-a u Srbiji Julija Ustjugova izjavila je danas da je Srbija relativno dobro prebrodila kovid krizu, da se lepo oporavlja, kao i da je već zabeležila veći rast BDP-a nego pre krize.

Ustjugova je na 21. Beogradskom ekonomskom forumu rekla – Srbija je, takođe, imala jak priliv investicija i održala je finansijska i monetarnu stabilnost, što je sve dobro tlo za dalje sprovođenje reformi.

Ona je podsetila da je Srbija ove godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF - PCI (Instrument za koordinaciju politika) i navela da taj aranžman ima određene rokove za reforme i ograničenja. Ukazala je da je se dalje reforme, pre svega, odnose na fiskalnu reformu i napomenula da Srbija dosta uspešno sprovodi fiskalnu reformu i da je imala dobar fiskalni mehanizam zaštite tokom pandemije.

Kada je reč o predstojećoj misiji MMF-a u drugoj polovini ovog meseca, kaže da će se razgovarati o kratkoročnom i dugoročnom budžetu i kreiranju okvira za fiskalnu disciplinu nakon krize.

To podrazumeva praćenje fiskalnih rizika i državne pomoći i delotvorno sprovođenje javnog ulaganje odnosno upravljanje javnim ulaganjima. U okviru ovog mehanizma se nalaze različite strukturne reforme koje treba da podrže rast - navela je Ustjugova.

Napominje da je državni "otisak" u ekonomiji relativno veliki, kao i da velika državna preduzeća dosta utiču na rast i nose rizike za budžet.

– Kada sve države traže nove izvore rasta, unapređivanje efikasnosti tih preduzeća jeste logična opcija. Vlada je odobrila akcioni plan za reforme ove godine i to će biti deo našeg programa. Već 50 odsto ciljeva daljih reformi odnose se na državna preduzeća i kako da se popravi njihovo upravljanje - rekla je ona.

Ustjugova je istakla da važno i da Srbija razvija dalje tržište kapitala, kao i da će sa vlastima u Srbiji razgovarati o daljem jačanju poslovnog okruženja, vladavini prava i borbi protiv sive ekonomije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan