Mraz u Srbiji uništio voće vredno 125 miliona evra

Mraz u Srbiji uništio voće vredno 125 miliona evra

Dok veliki broj voćara meri štetu od mraza, ostali se trude da rod sačuvaju do berbe.

Dugoročna vremenska prognoza nije predvidela da će u nedelju uveče temperatura da se spusti na minus pet u velikom delu Srbije, pa su voćari nespremno dočekali mraz koji im je obrao veliki deo roda – rekao je za RTS, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Zoran Keserović.

Procenio je da je samo u Šumadijskom regionu i zapadnoj Srbiji,  gde se proizvodi 40 odsto srpskog voća, uništeno 200.000 tona voća.

Ova dva regiona proizvela su 2022. godine 700.000 tona voća. To je  bila projekcija roda i za ovu godinu pre poslednjeg mraza. Sada je šteta oko 30 odsto roda a možda i veća. Najviše su izmrle voćne vrste koje kasno cvetaju, šljive, maline.  Velike štete su i u subotičko-horgoškom regionu kao i u okolini Beograda. U celoj Srbiji, ako je šteta 250.000 tona voća, a ako kilogram voća računamo 50 evro-centi, to je 125 miliona evra – rekao je Keserović.

Dodaje da se u narednom periodu ne smemo oslanjati na dugoročne prognoze već moramo koristiti lokalne meteorološke stanice i stručne službe, da na vreme signaliziraju proizvođačima.

Postoje metode koje se mogu koristiti u zaštiti, neke su pouzdane neke nisu. Najbolja zaštita je izbor odgovarajuće voćne vrste i sorte u odnosu na date agro-ekološke uslove.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Ana

    pre 9 dana i 19 sati

    Vreme se kreira geoinženjeringom, a cilj je uništenje hrane. Ko hoće da jede: izvolite, GMO Mosanto, 3d print veštačko meso iz Surčina.. Sve vam je to preCednik izdajnik potpisao.

    Oceni komentar:
    0
    3
  • Crna religija vlada svetom

    pre 9 dana i 17 sati

    Jedina istina je objavljena, tiho, da je mega korporacija "Black Rock" investitor 82% svih investicija u Srbiju, preko svojih ćerka firmi.
    Kao što joj samo ime govori, to je novac onih koji veruju u uništenje života.
    Nekad sekta, danas ujedinjeni novcem žare i pale po svetu.
    Zato i finansiraju letove aviona za koje ne znamo šta izbacuju.
    Kao što vidimo po vestima, ubacuju više virusa u smrznutom voću i povrću.
    (Slovenija - Italija, šumsko voće, dva virusa)
    O hemijskim dodacima u hrani, obaška.

    Oceni komentar:
    0
    0