Nije dim nego "prodavanje magle"

Nije dim nego "prodavanje magle"

Pred nastavak Javne sednice, koja će se održati u Plavoj sali Skupštine grada, u utorak u 9h, građanske inicijative podsećaju Novosađane da je hajka na aktiviste bacanje prašine u oči i udaljavanje od ključnog problema, a to je legitimitet Komisije za planove.

Oni zahtevaju da se:

• fokus vrati na sukob interesa na koji je ukazano na Sednici, a ne na pirotehniku i dijaloge.

Jasno je da se ovakvim pristupom udaljavamo od mnogo važnijeg pitanja, a to je da u Komisiji za planove u ime građana odlučuju osobe za koje se osnovano sumnja da su u sukobu interesa, te da Sednica komisije za planove nije sazvana po Pravilniku o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenata prostornog i urbanističkog planiranja ("Sl. Glasnik RS" br. 32/2019) koji u čl.65 daje rok od 5 dana za sazivanje nove sednice – objašnjavaju.

• momentalno obustavi progon i pritisci na aktiviste, te da se povuku krivične prijave protiv tri mladića, koji političkim performansom nisu ugrozili prisutne, niti bili nasilni, kako se može čuti u medijima bliskim vlastima.

• Nacrt Generalnog urbanističkog plana povuče na dalju doradu u skladu sa zahtevima iz primedbi koje su podneli aktivisti, građani i Društvo arhitekata Novog Sada

• iz rada Komisije za planove izuzmu članovi: predsednik komisije Radonja Dabetić, član Radosav Šćepanović, član Ivan Brakočević i član Vaso Kresović.


Za gorenavedene smo utvrdili da su u bliskoj poslovnoj vezi sa pojedinim investitorima, posebno spornim za Nacrt GUP-a Galensom i/ili da su učestvovali u donošenju odluka u izmenama planova sa jedne strane kao članovi komisije, a sa druge kao učesnici u projektovanju objekata, čak i na spornim parcelama. Iz podataka koje smo prikupili, a koji su javno dostupni, sve ukazuje na to da oni nisu mogli biti objektivni u svom radu i da nisu odlučivali u korist građana nego investitoraističu novosadski aktivisti.

Novosadske građanske inicijative i aktivni pojedinci, kao i strukovno Društvo arhitekata Novog Sada, kako navode, "godinama upozoravaju na štetne izmene urbanističkih planova. Faza realizacije nekih je u toku, pa građani izvedena stanja mogu da uporede sa upozorenjima aktera sa Javnih sednica".

Podsetićemo na izmene Plana generalne regulacije novosadskog gradskog centra koji se odnosi na ugao Bulevara kralja Petra Prvog i Rumenačke ulice. Trenutno se mogu videti obrisi gabarita zgrade na koju su stanari, aktivisti i DaNS upozoravali. Kvalitet života ljudi u susednoj zgradi je trajno narušen, a njihova imovina obezvređena. Ono što u momentu rasprave o planu nismo znali je ko će projektovati ovu zgradu... Ispostavilo se da je zgradu projektovao biro "Lasta projekt", iz kojeg su izašli mnogi projekti za koje su se upodobljavali planovi, gubile zelene površine, oko kojih se po pravilu "dizala prašina". No, ono što je mnogo indikativnije je da je "Lasta projekt" na istoj adresi, u istom stanu registrovan kao i biro člana komisije Radosava Šćepanovića "ARH R". Uvidom u Građevinsku dozvolu, vidimo da je "ARH R" angažovan kao tehnička kontrola i da se takva matrica ponavlja. Sednice se sećamo i po inovativnom pristupu SNS-a koji je do poslednjeg mesta ispunio Plavu salu mladim nezainteresovanim, a dovedenim ljudima, koji ni na koji način nisu doprineli radu, osim što su onemogućili stanarima susedne zgrade i aktivistima da sednu. Očekujemo isti scenario i sutra – navodi se u saopštenju ovih organizacija.


Oni dodaju da će svoje zahteve ponoviti i na sutrašnjoj sednici.

S obzirom na to da su nadležni, svojom voljom ili pod političkim pritiscima, odavno odustali od dijaloga sa građanima, mi nemamo drugog načina, ako zahtevi ne budu ispunjeni, osim da udruženi na višim i formalnim nivoima stanemo na put izglasavanju ovog Nacrta i njegovoj realizaciji, kao i da posegnemo za svim pravnim sredstvima koji nam kao građanima u ovoj borbi pripadajuzaključuje se u saopštenju koje potpisuju: Ekološki front Novi Sad, Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, IG Za zeleno Novo naselje, Eko straža Novi Sad, Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad, Omladinsko studentska akcija Novi Sad, Crna kuća 13, Udruženje za zaštitu šuma, Pokret "Odbranimo šume Fruške gore", Organizacija za očuvanje prirode i životinja - OSNA, Sačuvajmo zelene površine - Telep Novi Sad. 

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan