NOVAKOVIĆ: Kineizacija Novog Sada

NOVAKOVIĆ: Kineizacija Novog Sada

Povodom jučerašnjeg sastanka gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, ministra građevinarstva Tomislava Momirovića, direktora "Koridora Srbije" Aleksandra Antića i direktora CRBC Džanga Sjaojuena i najave početka gradnje novog mosta na Dunavu, oglasio se predsednik gradskog odbora Narodne stranke Novi Sad Borislav Novaković.

On je istakao šest momenata koji "ovu investiciju čine pogubnom i sa stručnog aspekta potpuno spornom".

Prvo, proces infrastrukturne kineizacije Novog Sada se nastavlja nesmanjenom žestinom. Nakon fruškogorskog koridora i centralnog prečistača otpadnih voda, javnost je obaveštena da je ideja gradnje novog mosta na Dunavu ušla u završnu fazu – navodi nekadašnji gradonačelnik Novog Sada.

MOMIROVIĆ: Početak gradnje novog mosta u NS za mesec i po dana


Druga sporna stvar je, prema Novakoviću, to što su "od samog početka iz procesa odlučivanja o novom mostu isključeni i građani i stručna javnost".

Svi smo stavljeni pred svršen čin. Odluke se ne diskutuju nego se narodu obznanjuju. Idejno rešenje, arhitektonski izgled mosta, građevinske karakteristike i napokon – premer radova – do zadnjeg trenutka ostale su tajna za sve, samo ne za kineske partnere i domaću političku elitu – naglašava.

On smatra da, pošto je "reč o kineskoj firmi CRBC, koja gradi most iz kineskog kredita, na osnovu konkursa na kome su pravo učešća imale samo kineske kompanije, osnovni red nalaže da stručna javnost i građani našeg grada dobiju obrazloženje astronomske cifre od 130 miliona evra, koliko će koštati ovaj most". To je, za predsednika GO narodne stranke treći sporni momenat.

Četvrto, pošto most predviđa "vijadukt", koji će se protezati ispod prozora stanovnika Bulevara Evrope, praveći pritom ekološku katastrofu, postavlja se opravdano pitanje da li je urađena ekološka studija. Studija, koja bi morala da, s obzirom na predviđenu dinamiku saobraćaja, pokaže uticaj izduvnih gasova, buke i štetnih čestica na zdravlje stanovnika tog dela grada – nastavlja opozicionar.

Stanovnici Telepa traže zbor građana zbog izgradnje vijadukta u produžetku Bulevara Evrope

Odbijen još jedan zahtev za sazivanje Zbora građana na Telepu


Peto,
pošto kineskoj firmi pripada profit, domaćoj građevinskoj operativi prazan hod, a državi Srbiji kreditno zaduženje, ostaje pitanje na koje javnost očekuje odgovor – koliko još dugo pod ovom vlašću Srbija može da srlja u dužničko ropstvo – upozorava Novaković.

Kao šestu i, kako smatra, "sa stanovišta zakonitosti najvažnije pitanje", on ističe da je  "kategorizacija ovog saobraćajnog pravca u suprotnosti sa Prostornim planom Novog Sada, koji je još uvek na snazi, a prema Zakonu o planiranju i izgradnji, planovi u hijerarhiji od višeg ka nižem moraju da budu u saglasju".

Ovako zamišljena prometna saobraćajnica može se realizovati ili izmenom Prostornog plana ili da se odustane od predloženog rešenja i pravac prilagodi važećem planu višeg reda – pojašnjava Borislav Novaković i zaključuje da "ne postoji nijedan bitan aspekt gradnje ovog mosta u kome je poštovan javni interes".

Oceni vest:
6
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan