Novosađani trče da pomognu bolesnoj deci

Novosađani trče da pomognu bolesnoj deci

Humanitarni atletičari su prodavajući kilometre koje su istrčali na raznim maratonima u Srbiji i inostranstvu prikupili više od 200.000 dinara i donirali ih Teodori Milić za potrebe lečenja od leukemije i Radivoju Šijaku obolelom od cerebralne paralize i epilepsije.

Prvu humanitarnu akciju pokrenuli su Novosađani Borislav Bućan i Goran Vendlener, želeći da pomognu sugrađanki Teodori Milić koja se zbog borbe sa leukemijom nalazila u nemačkoj klinici. Veliki broj sugrađana je tada organizovao razne vrste akcija kako bi se prikupio novac za lečenje mlade Novosađanke. Deo te priče bili su Borislav i Goran, a ubrzo su se u njihovu “humanitarnu misiju” uključili i drugi rekreativci velikog srca.

Uoči Beogradskog ultramaratona, čuo sam za Teodorinu tešku situaciju i odlučio sam da pomognem kako bi što pre bila operisana i pobedila bolest. Za svaki kilometar koji sam pretrčao na ultramaratonu, sponzori su donirali po 100 dinara za lečenje Teodore, a ko je želeo, mogao je donirati i više. Istovremeno Goran je trčao maraton u Čikagu. Tada smo uspeli da prikupimo više od 70.000 dinara, a bilo je i raznih donacija iz inostranstva – kaže Borislav.

 

Borislav je potom svoju humanu misiju nastavio sa koleginicom Draganom Srbulović Tepić kada je učestvovao na Beogradskom ultramaratonu. Tada su prodavali kilometre za lečenje desetogodišnjeg Radivoja Šijaka i prikupili 24.000 dinara. Kako je dečaku obolelom od cerebralne paralize i epilepsije tada bilo potrebno 12.000 evra za treću transplantaciju matičnim ćelijama, odlučio je da nastavi sa humanitarnom akcijom i ubrzo su mu se u tome priključili i drugi sportisti koji su želeli da pomognu.

- Treća akcija je takođe bila  namenjena Radivoju i skupljeno je 80.000 dinara. Trčali smo više disciplina u okviru ultramaratona na Paliću. Učesnicisu bili: Marija Pantoš Berić (NS) , Slavica Medić (NS), Zoran Marković (Bački Jarak), Bojan Jocić (Bečej), Goran Vendlener (Petrovaradin), Gilice Samanta (Vršac) i moja malenkost. Ovu akciju, Zoran Marković je nastavio na ultramaratonu u Mađarskoj, odnosno "Ultrabalatonu" – kaže Borislav.

Četvrta akcija po redu bila je nedavno, a Goran i Borislav su ponovo trčeći prikupili više od 40.000 dinara, koje su donirali dečaku.

 


- Goran je trčao maraton u Bostonu, a ja sam bio na ultramaratonu Osijek-Apatin. Nama je bio cilj da prikupimo deo novca za treću transplantaciju matičnih ćelija. Visina donacije za podršku akcije je iznosila 5.000 dinara i uplaćivala se nakon završene trke direktno na račun Radivoja Šijaka. Logo sponzora koji su se priključili akciji je bio odštampan na dresovima koje smo nosili tokom cele trke. Pored natpisa firme sponzora, na dresu je stojao i naziv akcije. Tako da ćemo dres sa logom svih sponzora koristiti i na sledećim trkama. Troškove izrade majica, prijave i odlaska na trku snosimo lično – kaže Borislav.

Radivoj Šijak, desetogodišnji dečak iz Kovilja je rođen kao zdrava beba, ali je trinaesti dan svog života doživeo kliničku smrt. Dijagnostikovana mu je cerebralna paraliza, a nakon par godina i epilepsija.

- Uprkos nevolji koja ga je snašla, Radivoj je veseo, nasmejan i borben. Nedavno je u Mostaru osvojio nagradu za najbolju pesmu. Roditelji Radivoja su nezaposleni i bez stalnih primanja, ali zajedničkom borbom zajednice, uspešno su prikupljena sredstva za dve transplantacije. Nakon dva tretmana, Radivoj više nema epilepsiju i počeo je samostalno da vozi bicikl napravljen specijalno za njegove potrebe. Potrebna su mu ukupno tri tretmana kako bi mogao da stane na noge i bude kao i svi njegovi vršnjaci. Za treću transplantaciju koja se očekuje u junu, potrebno je skupiti 8.500 evra. Posetio sam dečaka i njegove roditelje. Tom prilikom sam mu odneo medalje sa trka koje je on zaslužio. Pošto je strastveni biciklista, napravili smo malu trku – objašnjava naš sagovornik.

 


Po njegovim rečima rekreativci su trčeći maratone želeli da pomognu onima kojima je pomoć potrebna.

- Ima dosta dece koja se bore sa raznim vrstama bolesti, a mi koristimo priliku da im trčeći na maratonima pomognemo. Moramo svi biti svesni činjenice da naše malo nekom znači mnogo –kaže Borislav.

Ipak priča ima i drugu stranu medalje, jer njegov kolega Goran, koji je zbog trke otišao u Ameriku ne planira da se vrati u Srbiju.

- Goran će najverovatnije život nastaviti u Americi. Iskreno i ja planiram da napustim Srbiju, jer mi je dosta negativnih stvari. Šta god dobro da uradite, većina negativno komentariše. Šta god novo da želite da pokrenete nailazite na kamen spoticanja. Umorio sam se od toga. Istovremeno, moram da kažem i to da na bezbroj mejlova koje smo uputili firmama u nadi da će se odazvati akciji nismo dobili ni odgovor, a kamoli nešto više. Ipak, bez obzira gde budemo živeli i radili uvek ćemo organizovati humnitarne akcije kako bi smo pomogli deci u Srbiji kojima je pomoć preko potrebna. Možda ćemo van Srbije uspeti da organizujemo bolje humanitarne akcije. Videćemo, ali jedno je sigurno nećemo stati sa tom pričom i nadamo se da će nam se u tome priključiti i inostrane kolege – zaključuje Borislav.

Goran Vendlener je pet godine zaredom organizovao trku “Novosadski kros za dečji osmeh” gde je ukupan fond donacija iznosio više od milion dinara. Podržao je akciju BelHospice na Beogradskom maratonu, učestvovao na trci podrške za dijabetičare “Plavi krug”. Nagrađen zlatnom poveljom za podršku podizanja svesti o dijabetesu i podršku istima. Neposredno podržao mnoge pojedinačne akcje za lečenje ljudi sa retkim bolestima. Osvojio je 7. mesto na maratonu u Kini, najbrži stranac na maratonu 2014. godine na Malti. Ima osvojeno prvo mesto na polumaratonu na Floridi, trenutno je aktuelni vicešampion Srbije na distanci 50 kilometara.

Borislav Bućan je član Atletsko rekreativnog kluba “Fruška gora” Novi Sad. Do sada je vozio pojedinačne biciklističke vožnje od 200 do 600 kilometara. Trčao je za BELHospice na Beogradskom maratonu i Krosu za dečji osmeh, za pomoć Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, te učestvovao u trci “Plavi krug” kao podrška za obolele od dijabetesa.

 

Autor: Slađana Aničić

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan