NS PASAŽI: Jevrejska 17 – popravke motora, staklarska radionica, stolar... (FOTO)

NS PASAŽI: Jevrejska 17 – popravke motora, staklarska radionica, stolar... (FOTO)

"Svi vidimo samo ono što nam je pred očima", rekao nam je staklar iz ovog pasaža, a sa njegovim rečima se potpuno slažemo, jer da nismo zastali zašli u isti, ne bismo znali šta se sve tu nalazi. Iznenadila nas je i sama dubina ovog prolaza, s obzirom na to da se sa ulice nazire samo prvi deo, a tek iza su najzanimljivije priče.

Nedavno smo rešili smo da obiđemo pasaže u starim delovima Novog Sada, pa smo vam najpre predstavili onaj u Jevrejskoj 23. Ni ovog puta nismo otišli mnogo dalje, budući da je ova ulica zaista bogata njima, pa smo nastavili otkrivanje onoga što sadrže, i usput popričamo sa onima koji u njima rade i borave.


Pasaž u Jevrejskoj 17
je jedan od onih koji vas neće posebno privući da uđete, jer od natpisa stoji samo jedan: "Pečati, štampa, kopiranje". Međutim, pored te radnjice, koja se nalazi odmah na početku, u dubini se krije još svašta zanimljivo.

Ipak, to i ne možete znati čak i ako uđete u prolaz, pošto se prvi deo, koji je jedini vidljiv sa ulice, sastoji samo od dvorišnih stanova. Ali, ukoliko produžite dalje, naići ćete na nekoliko majstora: staklara, stolara, mehaničar za mopede...

Staklarska radionica "Topić glass" ovde postoji već 28 godina, a u njoj smo, pored radnika, zatekli i vlasnika, Radivoja Topića.


Posla uvek ima. Najviše nam traže stakla, ogledala, tuš kabine. Vrlo često se desi da razbiju stakla na neverovatne načine. Ovaj posao nije lak. Deo koji radimo u radionici nije problematičan, ali nekad je teško na licu mesta uglaviti staklo, zbog rasporeda u prostoriji. Mi održavamo i apoteke, evo baš sad treba da nosim staklo u jednu, u kojoj je bio pokušaj obijanja, a iza je radijator, pa će postavljanje biti otežano – kaže nam gazda Topić.


Od oktobra prošle godine, u samom dnu pasaža, sa leve strane, naslazi se i zanimljiv kutak za ljubitelje motora, gde entuzijasti popravljaju dvotočkaše i daju im "glanc".

Drugar i ja ovo radimo iz hobija, za one koje znamo. Sad je period pripreme pred sezonu, pa je zato gužva, čim je granulo sunce. Svi bi odmah da se vozaju, a zimus nigde nikog. Bavili smo se nekad i moto trkama – objašnjava nam Željko Savić, pokazujući nam gomilu pehara koju su svojevremeno osvojili.


Svoje mesto u ovom pasažu našli je i odeljak škole "Milan Petrović", firma za održavanje zgrada, štamparija...

Verujemo da će mnogima od vas zatrebati baš ove usluge, a sada znate da ćete ih naći u pasažu broj 17.

U narednim tekstovima posetićemo i najzanimljivije susedne prolaze, tako da ostajemo i dalje u fenomenalnoj Jevrejskoj ulici.

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • deda

    pre 19 dana i 23 sata

    mislim da su u tom pasazu radili i majstor Lala, njegov Zeka relista, bilo je kuvanja, pica..ono bas majstorski..

    Oceni komentar:
    0
    3