Pravi heroji Srbije dobili priznanja

Pravi heroji Srbije dobili priznanja

Danas su u Istraživačkoj stanici Petnica uručena priznanja pobednicima trećeg po redu konkursa "Youth Heroes".

Najboljim studentima u oblasti obrazovanja i nauke su uručene nagrade i to prva nagrada Vuku Radoviću, olimpijcu u oblasti astronomije i fizike, druga Stefanu Šušnjaru, višestrukom državnom prvaku u fizici,  dok je treća nagrada dodeljena Andreju Kukuruzaru, studentu prve godine fakulteta, koji postiže izvrsne rezultate na međunarodnim olimpijadama iz hemije.

Nagrade su dobili i diplomci u istoj kategoriji i to: prvoplasirani Filip Bošković, dobitnik najprestižnije studentske nagrade na svetu za dostignuća u molekularnoj biologiji, Vanja Šarković, doktorantkinja astronomije Univerziteta u Lajdenu, kao i Andrea Nikolić, nagrađivana studentkinja prava, koja će školovanje nastaviti na Kembridžu.

Prvu nagradu u oblasti društvenog aktivizma dobila je Milica Knežević, koja  različitim akcijama podstiče i menja okruženje za sebe i za druge osobe sa invaliditetom, drugu Tamara Kojić, inicijatorka projekata "Kilometar kose" i "Rok kamp za devojčice", dok je  treću nagradu dobio  Marko Jozić, jedan od osnivača udruženja "Novo kulturno naselje".

Mladi heroji preduzetništva su Branislav Jovanović, osnivač brenda domaćih suhomesnatih proizvoda "BUT&CO", Vladimir Stanković, osnivač platforme "PetGuards", prvog projekta na Balkanu namenjenog čuvanju kućnih ljubimaca i Igor Graić, koji je napravio prvu društvenu mrežu za ljubav na svetu.

Nagrade za kulturu i umetnost pripale su Andreju Josifovskom, pijanisti, koji promoviše uličnu umetnost i muralima ulepšava gradove u Srbiji, Uni Stanić, studentkinji Master studija violine u Beču i virtuoznoj umetnici i Stefanu Žariću, nagrađivanom istoričaru umetnosti, koji se bavi proučavanjem modnog nasleđa Srbije.

Specijalno priznanje "Youth Heroes" dodeljeno je Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, čiji đaci decenijama postižu sjajne rezultate u oblasti matematike,prirodnih nauka i informatike.

- Mladi su potencijal, stožer društva i ključ napretka zajednice, ali ukoliko su oni ujedno ispravan primer i neophodan vodič svojoj generaciji, onda su oni istinski heroji, na njih treba da se ugledamo, njih treba da podržimo, njima da se ponosimo. Mladi ljudi koje danas ovde vidimo su naša „Budućnost na delu“ i u potpunosti oslikavaju ovaj slogan naše kompanije – izjavila je Snežana Lakićević, savetnica zamenika generalnog direktora i direktora Funkcije za spoljne veze, odnose sa državnim organima i PR Naftne Industrije Srbije.

Mlade heroje i medije je pozdravio i domaćin, Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica: 

- Vrlo je važno mlade ljude, koji imaju rezultate svog rada, prepoznavati kao uspešne i nagrađivati. To je za njih podsticaj za dalji rad i potvrda da idu u dobrom smeru. Upravo je podrška mladima dok se razvijaju mnogo važnija nego starijima, koji su već formirani kao osobe i dobri stručnjaci. Petnica, kao institucija, upravo to radi sa svim onim mladim ljudima koji su motivisani da se bave naukom.

Cilj konkursa bio je da se mladi heroji u Srbiji izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za cele generacije.

Treći po redu konkurs "Youth Heroes", realizovala je EXIT fondacija u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije, a uz podršku Radio televizije Srbije, kompanije Ringier Axel Springer, HR centra Beograd i izdavačke kuće "Vulkan".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan