Predstavljen projekat "Multimedijalni vodič Almaškog kraja"

Predstavljen projekat "Multimedijalni vodič Almaškog kraja"

Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika, prezentacija projekta "Multimedijalni vodič Almaškog kraja", koji predstavlja kulturno nasleđe najstarijeg dela Novog Sada putem dvojezične mobilne aplikacije, održana je danas je u kulturnoj stanici Svilara – koja je i sama obuhvaćena projektom.

Reč je o projektu Društva građana ''Almašani'' koji je podržala Uprava za kulturu Grada Novog Sada. Aplikacija podrazumeva objekte značajne za društvenu istoriju Novog Sada i Almaškog kraja, kroz kratke video i foto priče na srpskom i engleskom jeziku.

- Približavanje kulturnog nasleđa građanima je od izuzetnog značaja, a posebno na način koji odgovara zahtevima moderne komunikacije. Novi Sad je veoma bogat u kulturno-istorijskom smislu, i privlači sve više turista iz celog sveta, pa ova mobilna aplikacija može biti od velike koristi i na tom polju. Digitalizacija kulturnog nasleđa je u fokusu i u našoj zemlji ali i u Evropi, te ovaj projekat doprinosi razvoju takvog vida promovisanja istorijskog nasleđa i kulturne baštine. Drago mi je što se ''Multimedijalni vodič Almaškog kraja" prezentuje baš u novoj kulturnoj stanici Svilara, koja je i oformljena s ciljem da podstakne društveni i kulturni aktivizam, i da motiviše građansko učešće. Ovakvi programi pokazuju da smo na dobrom putu kada je reč o korpusu aktivnosti u okviru projekta Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture, i Grad će im uvek pružiti punu podršku – naglasio je  na prezentaciji Dalibor Rožić, član gradskog veća za kulturu.


Кako je rečeno na prezentaciji, aplikacija je besplatna, a njeno korišćenje zahteva jedino posedovanje pametnog telefona.

- Кroz ovaj vid upravljanja digitalnim izvorom informacija, građani Novog Sada i turisti preuzimanjem ove aplikacije, dobijaju i besplatan servis. Naime, nakon prvog preuzimanja, sadržaj ostaje na mobilnom uređaju i trajno je dostupan korisniku, tako da uvek može da se vraća na njega, dok se ažuriranjem dobijajau nove informacije. Ovo predstavlja jedan od važnih načina da se podigne svest o značaju kulturnog nasleđa našeg grada, a u krajnjoj instanci i našeg nacionalnog blaga – istakao je predsednik Društva građana ''Almašani'' Marjan Majin.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • x

  pre 1506 dana i 23 sata

  njih 17 (toliko sam prebrojao sa ovih fotki) uzelo naše pare, napravili firmu koja će da nam otima pare i od tih para kafanu za sebe i još projekata kojima će da nam još efikasnije otimaju pare.
  čuj, kultura, čuj, prestonica.

  dobar izgovor para vredi.

  Oceni komentar:
  1
  2