"Promenada": Rešen problem podzemnih voda, objekat potpuno bezbedan (FOTO)

"Promenada": Rešen problem podzemnih voda, objekat potpuno bezbedan (FOTO)

Poslednjih godinu dana kompanija NEPI Rockcastle je u tržni centar "Promenada" investirala skoro dva miliona evra kako bi objekat bio potpuno bezbedan, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

Direktor "Promenade" Boris Stevović istakao je da je urađena implementacija SCADA sistema za praćenje i kontrolu podzemnih voda, da takav sistem omogućava jako precizna merenja i da je najsavremeniji prečistač, jedinstven u Srbiji.

– Sva dosadašnja merenja su nam pokazala da je količina podzemne vode od pet do šest puta manja u odnosu na onu koju kanalizaciona mreža može da zaprimi. Pritom smo ishodovali sve zahtevane elaborate koje su izradile eminentne institucije i stručna lica kao što su Institut "Jaroslav Černi" i profesor Petar Santrač iz Subotice. Oni su pokazali da ne postoji negativan uticaj na izvorište Štrand, a sama "Promenada" i okolni objekti nisu ugroženi, niti postoji bilo kakva opasnost od daljeg sleganja tla. U tom smislu možemo da zaključimo da je situacija sa podzemnim vodama potpuno stabilna. Ujedno, podzemne vode koristimo za zagrevanje dela tržnog centra kroz sistem toplotnih pumpi čime smo pronašli najbolje tehničko rešenje za podzemne vode, a presotalu količinu ispuštamo u kanalizacioni sistem kao otpadnu vodu. Pomoću prečistača dobijamo vodu čiji je hemijski sastav u skladu s normativima koji su propisani. Samim tim smo sa JKP "Vodovod i kanalizacija" potpisali ugovor o zvaničnom prikuljučenju i ispuštanju isključivo tehničke otpadne vode što je takođe u skladu sa zakonom. Stoga sa sigurnošću možemo reći da ne postoji nikakvo opterećenje za kanlizacionu mrežu od "Promenade" –  rekao je Stevović.


Prema njegovim rečima sistem SCADA je stigao iz uvoza za čega je trebalo nekoliko meseci. On smatra da svako drugo, brzo rešenje ne bi bilo dobro. Odgovorni projektant i izvođač radova na ovom postrojenju je Hidrozavod DTD. Nemanja Milanović iz ovog preduzeća naglašava da su izvodili radove i na drenažnom sistemu.

–  Montirani sistem je potpuno bezbedan, dodao bi i odličan. Količinu ispuštene vode smo sveli na 10 do 12 litara u sekundi, a znamo da je prvobitno bilo predviđeno 60 litara, mada ta količina nikad nije ispuštana. Na objektu postoji 11 bunara. Svi su aktivni, ali radi njih samo pet jer nema potrebe da su svi uključeni. JKP "Vodovod i kanalizacija" ima svoje izlivne šahtove van objekta i u svakom momentu mogu da uzorkuju vodu i dokažu ono što smo mi već dokazali  čuli smo od Milanovića.


S obzirom da je danas isticala upotrebna dozvola, Stevović je naglasio da je objekat dobio dozvolu za probni rad na još tri meseca, odnosno do 15. februara 2020. godine, jer su sva rađena tehnička rešenja zarad poboljšanja samog objekta zahtevala izmene u projektu same zgrade.

– Tržni centar je od početka bio bezbedan i zadovoljeni su svi lokalni i republički pravilnici o protivpožarnoj zaštiti. Bitno je da se zna da se kompanija NEPI samoinicijativno opredelila za internacionalne standarde što predstavlja dodatno poboljšanje protivpožarnog sistema. To su upravo ti radovi na objektu koje su građani primetili. Tehnički pregled objekta je u toku i verujemo da ćemo zadovoljiti sve tehničke normative do isteka dodatnog roka koji smo dobili od Instituta za bezbednost i sigurnost na radu. Saglasnost MUP-a na projekat tržnog centra imamo, ostaje samo da se do isteka dodatnog roka, ti britanski dodatni standardi testiraju. Svi ti zahvati su zahtevali izmene u projektima, pa i izmenu građevinske dozvole, što je takođe urađeno u skladu sa zakonom – zaključio je Stevović.

Oceni vest:
2
12

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Georg

  pre 962 dana i 20 sati

  Svi koji su navedeni u tekstu su veliki lažovi za pare, na čelu sa direktorom !!!

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Pavel Lukač

  pre 960 dana i 23 sata

  Eto, ko kaže da nemože bez hidroizolacije ???
  Samo bi bila interesna uporedna tabela troškova za hidroizolaciju i održavanja ovog "pametnog" sistema.Nadam se da se prati sleganje okolnog terena.

  Oceni komentar:
  0
  0