Protestna akcija zbog petog femicida sutra u NS, skup na Trgu slobode, a potom šetnja Zmaj Jovinom i Dunavskom

Protestna akcija zbog petog femicida sutra u NS, skup na Trgu slobode, a potom šetnja Zmaj Jovinom i Dunavskom

Peti femicid u prva tri meseca 2024. godine izvodi još jednom aktivističku grupu "Žene za promene" na ulice Novog Sada.

Okupićemo se na Trgu slobode u petak, 29. marta, u 18 časova da ukažemo na teško ubistvo žene u selu Stapar kraj Sombora. Potom ćemo u protestnoj koloni proći kroz Zmaj Jovinu i Dunavsku ulicu poručuju novosadske aktivistkinje. 

Sva ubistva dogodila su se u Vojvodini u poslednjih 40 dana. U petom femicidu stradala je 39-godišnja Ivana H. Ubica je njen bivši suprug koji je potom izvršio samoubistvo. Pre dve nedelje u Novom Sadu, na izrazito brutalan način ubijena je Gordana T. Stradala je od ruke supruga koji je potom pokušao da izvrši samoubistvo.

FOTO i VIDEO: U Novom Sadu održan protest povodom četvrtog femicida u ovoj godini

Pre mesec dana protestnu akciju posvetile smo mladoj ženi kojoj je u Bačkom Gradištu život oduzeo suprug, a 21. februara na ulicu smo izašle zbog ubistva Dragane i Nade, ćerke i majke. Njih smo izgubili uprkos činjenici da je nasilnik, Draganin bivši suprug, bio poznat institucijama i već procesuiran zbog nasilja u porodici. Naše kontinuirane protestne akcije izraz su našeg bola, i našeg besa, i našeg neodustajanja od zahteva da nasilje u društvu, nasilje u porodici i svi oblici nasilja prema ženama budu prepoznati kao najteži oblik destrukcije u čije zaustavljanje se moraju usmeriti sve snage društva – navodi se u saopštenju grupe "Žene za promene" koja poziva sve Novosađane i Novosađanke koji su protiv nasilja da im se pridruže sutra u 18 sati na Trgu slobode, a potom i u protestnoj šetnji.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan