Ptičji grip potvrđen u Vojvodini, uginulo 15 labudova

Ptičji grip potvrđen u Vojvodini, uginulo 15 labudova

Građani treba da izbegavaju da hrane labudove na otvorenim područjima u Vojvodini, upozorio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Zavod je podsetio da je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine potvrdila nalaz virusa H5N8 kod divljih ptica na vodenim staništima u migraciji.

Konkretna lokacija gde je ustavoljen problem jeste Koviljsko-petrovaradinski rit, gde je pronađeno nekoliko uginulih ptica. U saopštenju upućenom javnosti kaže se da virus nije potencijalno opasan za ljude, već za domaće životinje, naročito živinu, prenosi "Danas".

- Proteklih deset dana oko 15 jedinki labuda grpca, kod kojih je otkriven virus ptičjeg gripa je uginulo. Sve se dešava na lokalitetu Tikvara-Šlajz, u Specijalnom rezervatu prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit" gde trenutno boravi oko 70 jedinki ove vrste labuda. Da bi se sprečila zaraza drugih životinja, naročito domaće živine, ne treba uznemiravati ovo jato, niti dozvoliti mešanje sa živinom – kaže Marko Tucakov, ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Vrsta koja je, među vodenim pticama, najviše apostrofirana kao rezervoar i prenosnik virus ptičjeg gripa je labud grbac koji spada u zaštićenu pticu u Srbiji. Ova vrsta je sve brojnija u našoj zemlji, upozoravaju stručnjaci, prenosi "Danas".

- Trenutno se u Srbiji zadržava od 1.500 do 2.000 jedinki ove vrste, i to na velikom broju lokacija. Kako bi se smanjila mogućnost njihovog kontakta sa ljudima i živinom, potrebno je da se izbegava hranjenje labudova, kako se oni ne bi približavali naseljima – kaže Tucakov.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan