Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma: Poljoprivredni sajam – ogledalo iskustva, znanja i reputacije kompanije

Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma: Poljoprivredni sajam – ogledalo iskustva, znanja i reputacije kompanije

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu jedan je od najvažnijih poslovnih događaja u oblasti agrara u ovom delu Evrope, a ove godine se, 83. put po redu, održava u periodu od 14. do 20. maja. Kroz razgovor s gospodinom Slobodanom Cvetkovićem, generalnim direktorom Novosadskog sajma, otkrivamo vam sve najvažnije informacije vezane za ovogodišnje izdanje najvećeg poljoprivrednog skupa u zemlji.

U kojoj fazi se trenutno nalaze pripreme za 83. Međunarodni poljoprivredni sajam?

- Pripreme teku po planu, a Međunarodni poljoprivredni sajam okupiće i ove godine, domaće i strane izlagače iz oblasti agrara i privrednih grana koje imaju veze s poljoprivredom. Kako se očekuje, proizvode i usluge iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, mehanizacije, hemijskih i zaštitnih sredstava, organske hrane i ostalih delatnosti u agrobiznisu promovisaće 1.500 izlagača iz 60 zemalja sveta. Zemlja partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Italija i očekuje se značajno prisustvo kompanija iz te zemlje, koja je jedna od najvećih spoljno-trgovinskih partnera Srbije. Na štandovima izlagača posetioci će videti novitete u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, hemijska i zaštitna sredstva, organsku hranu i druge proizvode i usluge. Cena ulaznica za 83. Međunarodni poljoprivredni sajam ostaje nepromenjena u odnosu na prethodne godine. Pojedinačna ulaznica će koštati 500 dinara, kolektivne, za grupe od 15 i više ljudi, staju 350, dok kolektivne posete đaka i studenata, penzioneri i deca od 7 do 12 godina ulaz na Poljoprivredni sajam plaćaju 200 dinara. I ove godine, najsrećniji posetilac s kupljenom ulaznicom će sa Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, otići sa traktorom “belarus 422“, koji daruje “Agropanonka“.

Koliko, po Vašem mišljenju, Poljoprivredni Sajam znači za promociju domaće poljoprivredne van granica zemlje?

- Tradicija naše najznačajnije manifestacije, kao i prisutvo proizvoda i usluga iz oko 60 zemalja, doprinosi živoj privrednoj aktivnosti tokom sajamskih dana. Poslovni aranžmani koji se sklapaju tokom Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu vredni su više stotina miliona evra, a iz tog razloga ta priredba spada u jednu od najznačajnijih u agrobiznisu u ovom delu Evrope. Pored toga, Sajam poseti veliki broj ljudi iz zemlje i regiona, Evropske Unije, ali i sa drugih kontinenata. Poslovni ambijent tokom te manifestacije i prostorni kapaciteti, omogućavaju da se na biznis karti Evrope, Međunarodni poljoprivredni sajam prepozna kao mesto na kojem mogu da se ostvare sve poslovne, ekonomske i trgovinske transakcije i promocije iz oblasti agrobiznisa. Poljoprivredni sajam će i ove godine obeležiti i Međunarodni poslovni susreti, AgroB2B, koje priređujemo u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Univerzitetom u Novom Sadu, sa ciljem da domaće kompanije lakše i brže uspostavljaju kontakate i saradnju sa ino-partnerima koji izlažu na Poljoprivrednom sajmu ili ga poslovno posećuju. Očekujemo da će na tom događaju učestvovati predstavnici više od 100 kompanija iz 20 zemalja sveta.

Koji veliki svetski brendovi su najavili učešće na Izložbi poljoprivredne mehanizacije?

Izložba poljoprivredne mehanizacije na 83. međunarodnom poljoprivrednom sajmu proteći će u znaku najpoznatijih svetskih brendova i noviteta. Poljoprivredne mašine, traktori, kombajni, priključne mašine, oprema i delovi čine 53 odsto ukupnog otvorenog izložbenog prostora na Sajmištu. Biće izloženi i noviteti koji su predstavljeni na najpoznatijim svetskim sajmovima. Nоsilac Izložbe poljoprivredne mehanizacije na Novosadskom sajmu je Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije u Novom Sadu, koje najavljuje da će se na štandovima njihovih članica naći više od 1.500 probranih mašina, među kojima su i one koje su ponele prestižna priznanja na sajmovima u Hanoveru i Parizu. Članovi tog udruženja pripremili su povoljnije uslove pri kupovini, prvenstveno znatno niže kamate, i novitete u ponudi. Ponuda na Izložbi poljoprivredne mehanizacije, obuhvatiće sve najznačajnije proizvođače, a naši posetioci imaće priliku da vide najnovije traktore i kombajne, kao i posetioci prestižnih svetskih sajmova. Poljoprivredni sajam će biti i idealna prilika za kupovinu priključnih mašina, jer Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije odobrava povraćaj sredstava od 45 do 55 odsto u zavisnosti od razvijenosti opštine iz koje je poljoprivrednik, koji je kupio mašinu.

Pripremate li nam ove godine i neke premijerne izložbe?

- Ove godine se očekuje značajno prisustvo izlagača iz Kine, te će našim proizvođačima i posetiocima biti prezentovani vrhunski proizvodi iz te zemlje, u okviru izložbe “Premium brands from China”. Objedinjeni nastup više od 30 kompanija iz te azijske zemlje, predstavljaće posebnu celinu u okviru Međunarodnog poljorivrednog sajma i predstavlja svojevrstan “sajam u sajmu“. Atraktivan nastup na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu najavile su i dve kompanije iz oblasti agrara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata “Al Dahra“ i “Al Rawafed Holding LLC”, što će upotpuniti značajno prisustvo kompanija iz inostranstva na tom događaju. Takođe, u saradnji sa Poslovnim udruženjem uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije prvi put će posetiocima, svakodnevno biti demonstriran rad poljoprivredne mehanizacije, mašina i opreme na “Agropoligonu”, iza dezobarijere kada se na Novosadski sajam ulazi sa Teretnog ulaza broj 2. Uvod u “AgrobIT”, segment posvećen IT tehnologijama u funkciji poljoprivrede, ove godine će biti nastup poljoprivrednog portala “Agroklub” i portala za prodaju stoke “Farmia”, kao i promocija Agroinovacija u saradnji sa takmičenjem za “Najbolju tehnološku inovaciju”. Mogućnosti i prednosti IT u poljoprivredi predstaviće i izlači iz Italije koji nastupaju u Hali 1.

Osim Kine, koje će nam se još zemlje predstaviti s kolektivnim izložbama?

- Zemlja partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Italija, a učesnici i gosti Novosadskog sajma imaće priliku i zadovoljstvo ne samo da se upoznaju sa agrarnim i drugim dostignućima te članice Evropske Unije, nego i da probaju i degustiraju čuvene italijanske prehrambene proizvode i vina. Nastup italijanskih kompanija na 83. Međunarodnom poljoprivrednom sajma biće upotpunjen pratećim programima. Veče pred poljoprivredni sajam, 13. Maja, Italijanski kulturni centar organizuje koncert u Gradskoj kući u Novom Sadu. Biće organizovane i promocije čuvenih italijanskih vina i rakije, a, kako se očekuje, veliko interesovanje biće za Školu italijanske kuhinje, u kojoj je će vrhunski majstori kulinarstva otkriti po koju tajnu italijanskih specijaliteta. Pored nastupa Italije i Kine, sa kolektivnim izložbama predstaviće se i Holandija, Mađarska, Austrija, Republika Srpska, Turska, Češka i Španija.

Koliko će se ovogodišnja Nacionalna izložba stoke razlikovati od one 2015. godine?

- Zahvaljujući uspešnoj saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, biće u velikoj meri bogatija nego prethodne godine i na njoj će biti prikazano više od 1.300 najreprezentativnijih grla domaćeg uzgoja. Tokom Sajma organizuju se javna ocenjivanja, kao i Dan konja koji je planiran u utorak, 17. maja, a kruna Izložbe je Dan stočara, koji se održava četvrtkom, ovoga puta to je 19. maja. Tom prilikom, najuspešnijim odgajivačima biće uručena prestižna šampionska priznanja. Pored toga, Otvoreno međunarodno prvenstvo Novog Sada u preponskom jahanju biće održano u subotu, 14. maja. U četiri utakmice nastupiće 50 takmičara. Takmičenje u vožnji zaprega je na programu u nedelju, 15. maja. Najbolji srpski zapregari odmeriće veštine u vožnji dvoprega i četvoroprega, a kako se očekuje trebalo bi da se takmiče i u vožnji jednoprega. Po svemu sudeći, posetioce očekuje bogat program dešavanja i verujem da će i ove godine, najveća gužva biti u tom delu Sajmišta.

Ove godine novitet je i besplatan Wi-Fi u krugu Sajma. Koliko je to značajan korak u modernizaciji Vaše manifestacije?

- Savremeni tehnološki razvoj doprinosi ubrzanoj komunikaciji, a to je od presudne važnosti, jer komunikacija sa izlagačima i posetiocima ima poseban uticaj na formiranje stavova prema uslugama naše kuće. Novosadski sajam ide “u susret” savremenim tehnologijama, uvođenjem mobilne aplikacije za izlagače i posetioce, što je samo prvi korak, ka unapređenju komunikacija sa svim našim ciljnim javnostima. Aplikacija podrazumeva objavu podataka o izlagačima, njihovim uslugama i proizvodima. Izlagačima je omogućena direktna komunikacija sa posetiocima tokom i posle Sajma, kao i personalizovano oglašavanje. Izlagači imaju priliku da saznaju više o navikama posetilaca. Prednost za posetioce je pretraga svih izlagača preko mobilnog telefona, po robnim grupama ili nazivu kompanije, kao i lakše snalaženje na sajmištu. Pretraženi podaci ostaju upamćeni i posetioci im mogu pristupati i kasnije preko mobilnih telefona, tableta i laptopa. Pristup aplikaciji biće omogućen zahvaljujući Wi-Fi sistemu koji je postavljen na celom sajmištu.

Koliko aktuelna ekonomska situacija utiče na broj izlagača i posetilaca Poljoprivrednog sajma?

- Sajmovi su svakako ogledalo privrede, a ekonomska kriza je u određenoj meri uticala na obim i kvalitet manifestacija koje priređujemo. Ipak, može se uočiti da su pojedine oblasti pogođene ekonomskom krizom u manjoj meri, kakav je recimo slučaj sa poljoprivredom, tako da je naša najvažnija priredba sačuvala tržišnu poziciju na mapi poljoprivrednih sajmova u Evropi. S obzirom na aktuelnu ekonomsku situaciju, izlazimo u susret našim izlagačima i budućim partnerima, kako bi doprineli ispunjenju zajedničkih poslovnih ciljeva. U svakom slučaju, Poljoprivredni sajam je naša najznačajnija manifestacija, a i ove godine, zahvaljajući interesovanju izlagača i, nadamo se, velikom broju posetilaca, zadržaće mesto na listi prestižnih sajamskih priredbi u ovom delu Evrope.

Kad je u pitanju 83. Međunarodni poljoprivredni sajam, na koji njegov segment ste kao kolektiv najponosniji?

- Organizatori sajmova izlagačima ne prodaju samo prostor, već celokupan doživljaj događaja. Treba imati stalno tu činjenicu na umu, pošto izlagač nije u prilici da proba ono što kupuje, jer sajamske kuće prodaju uglavnom obećanje. Obećava se klijentu jedan odlično organizovan događaj, koji je zasnovan na iskustvu, znanju i reputaciji kompanije. Ono najvrednije, lični kontakt je nezamenjiv i to je glavna vrednost svake sajamske priredbe, jer u osnovi, sajmovi znače razmenu ideja, transfer robe i know-how. Uveren sam da će i ove godine Međunarodni poljoprivredni sajam upotpunosti opravdati očekivanja, kako izlagača, tako i posetilaca, i da će ostvareni poslovni rezultati doprineti još čvršćem poverenju svih učesnika i Novosadskog sajma, kao organizatora tog događaja.

Oceni vest:
3
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan