"STOP ZARAZI": Preventivni pregledi i edukacija stanovnika Velikog rita i Bangladeša

"STOP ZARAZI": Preventivni pregledi i edukacija stanovnika Velikog rita i Bangladeša

Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja "Novi Sad" u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo Grada Novog Sada i ove godine realizuje projekat "Stop zarazi".

Stanovništvo Velikog rita i Bangladeša žive ispod svih standarda dostojanstvenog života. Higijenski uslovi u naseljima su loši. Socio-ekonomski uslovi su poražavajući, upozoravaju iz Doma zdravlja "Novi Sad".

Loši uslovi života, kao i prisustvo faktora rizika koji su udruženi sa deficitom znanja i odgovornosti za sopstveno zdravlje dovode do oboljevanja od bolesti koje spadaju u grupu masovnih hroničnih nezaraznih bolesti, a zdravstveno osiguranje nema oko 20% stanovnika. S obzirom na to da se zbog loših materijalnih uslova ne odazivaju na preventivne aktivnosti koje se organizuju u cilju detektovanja prisustva faktora rizika van naselja u kojima žive, potrebno je organizovati preventivne preglede u ovim naseljima što će Služba patronaže Doma zdravlja "Novi Sad" i sprovesti kroz akcije upravo sa ciljem detekcije faktora rizika za nastanak hroničnih masovnih nezaraznih bolesti – napominju iz DZNS i dodaju da su u ovim naseljima i dalje u velikom broju zastupljene zarazne bolesti koje se ne iskorenjuju, između ostalog, i zbog nedostatka materijalnih sredstava.

Dom zdravlja "Novi Sad" će realizaciju ovogodišnjeg projekta otpočeti 11. avgusta u naselju Bangladeš, a nastaviti sedam dana kasnije u Velikom Ritu

Predavanjima i radionicama radi sticanja teorijskog znanja, takođe će biti pregledane porodice u cilju detekcije vašljivosti i kožnih promena uz podelu sredstava protiv vašljivosti i edukaciju o načinu njihove primene.

Pored toga, kroz ove aktivnosti obaviće se i edukacija lokalnog stanovništva u vezi sa merama sprečavanja širenja epidemije korona virusa.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan