"Tamburica fest 2020" od 23. do 25. oktobra u "novom formatu"

"Tamburica fest 2020" od 23. do 25. oktobra u "novom formatu"

Ovogodišnji, 13. po redu svetski festival tamburaške muzike "Tamburica fest 2020" biće održan, od 23. Do 25. oktobra u potpuno novom formatu, kao multimedijalna manifestacija a sve u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

Naime, tradicionalno takmičenje tamburaških sastava, ovaj put iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, koji će muzicirati sa svojih destinacija, biće uživo prenošeno putem lajf striminga na led ekranima u centru Novog Sada kao i internetom preko društvenih mreža i televizijskog prenosa javnih servisa, RTV Srbije, RTV Vojvodine i RTV Republike Srpske. 

Četvoročasovni program sva tri festivalska dana sadržaće i retrospektivu najznačajnijih revijalnih koncerata na "Tamburica festu" u prethodnih nekoliko godina, kao što su nastupi Željka Bebeka, Lepe Brene, Željka Samardžića, Dženana Lončarevića… sa tamburaškim orkestrima. Takođe, u jedinstvenoj tamburaškoj promenadi, biće predstavljena kulturno-turistička ponuda Novog Sada kao i najznačajnija mesta i spomenici u čast tamburaša i pesnika.

Kako ističe dr Jovan Pejčić, direktor festivala, organizatori su u skladu sa razvojem novih tehologija, ali i uslovima pandemije u kojima trenutno živimo, odlučili da u okviru kreativnih muzičkih industrija nastave sa očuvanjem i promocijom naše bogate tradicije.

Naš cilj je negovanje naše kulturne baštine pa je ovogodišnji festival organizovan zapravo po inovativnom konceptu promocije tamburaške prakse – kaže dr Pejčić i dodaje:

Naravno, u prvom planu nam je, kao društveno odgovornom udruženju, ono najvažnije, zdravlje učesnika i publike. Tako će tamburaški orkestri muzicirati u svojim mestima a ljubitelji i poštovaoci tamburaške muzike bezbedno pratiti prenos uživo.

Zemlja prijatelj ovogodišnjeg "Tamburica festa 2020" je Italija, pa će festival otvoriti Karlo Lo Kašo, ambasador Italije u Srbiji uz promociju bogate istorije i kulture Apeninskog poluostrva. 

Podsećamo, "Tamburica fest 2020" je prvobitno najavljen za period od 21. do 23. avgusta, ali je, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, odložen.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan