TONS: Novi Sad i dalje beleži rast broja noćenja i dolazaka turista

TONS: Novi Sad i dalje beleži rast broja noćenja i dolazaka turista

U poslednjih nekoliko meseci Turistička organizacija Grada Novog Sada bila je dobitnik brojnih prestižnih priznanja. Kako navode u saopštenju, njihov glavni cilj jeste da naš grad tokom čitave godine posećuje sve veći broj turista, a u prilog tome govore i zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Tako je na teritoriji Grada Novog Sada u periodu januar – septembar 2018. godine ukupno boravilo 156.686 turista, što, kažu iz TONS, predstavlja porast u odnosu na isti period (januar – septembar) prethodne godine za 8,5%. Prema istom izvoru u periodu januar – septembar 2018. godine (prva tri kvartala u godini) ukupno je ostvareno 336.849 noćenja što predstavlja porast od 23,2%. Na nivou cele Republike, zabeležen je porast noćenja, za navedeni period godine, od 12,9%. Od toga u Novom Sadu domaći turisti su ostvarili 112.459 noćenja (rast za 27,8%), a strani 224.390 (rast za 21,1%). 
 
Prema istom izvoru, u septembru 2018. godine na teritoriji Grada Novog Sada ukupno je boravilo 20.285 turista što predstavlja porast u odnosu na septembar prethodne godine za 4,5%.

U septembru 2018. godine ukupno je ostvareno 38.478 noćenja, što predstavlja porast od 13% u odnosu na isti mesec prethodne godine. Od toga domaći turisti su ostvarili 13.734 noćenja (rast za 30,1%), a strani 24.744 (rast za 5,3). Posebno važno za razvoj "city break" turizma jeste činjenica da su turisti (domaći i strani) produžili svoj boravak u Novom Sadu, navodi se u saopštenju TONS
 
Na osnovu podataka dobijenih od 26 hotela i 5 drugih objekata za smeštaj, u Novom Sadu je u septembru 2018. godine najviše turista došlo iz Srbije, zatim iz zemlja regiona (Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore), a zatim iz Kine, Poljske, Nemačke, Rumunije, Austrije. Po dolascima turista prve tri vanevropske zemlje su Kina, SAD i Australija.
 
Na osnovu istih podataka, u Novom Sadu su u septembru 2018. godine najviše noćenja ostvarili turisti iz Srbije, zatim iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Nemačke, Kine, Poljske, Austrije, Ruske federacije. Po noćenjima turista prve tri vanevropske zemlje su Kina, SAD i Australija.
 
U proseku, svakog meseca Info-centre TONS posete turisti iz oko 40 zemalja sveta, navodi se u saopštenju.

U periodu  januar – septembar 2018. godine info-centre Turističke organizacije Grada Novog Sada posetilo je blizu 5.000 turista.
 
- Najveći broj stranaca koji su ušli u naše info-centre u tom periodu poreklom su iz Nemačke, zatim Kine, Turske, Rusije, Francuske, Španije, Velike Britanije, Izraela, Poljske, SAD. Interesantno je spomenuti da su nas u septembru posetili i gosti iz Južnoafričke Republike, Tunisa, Irana, Singapura, Indije – kažu iz Turističke organizacije Grada Novog Sada.
Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan