Restorani koji se nalaze na Petrovaradinskoj tvrđavi i u Gradiću 

Restorani koji se nalaze na Petrovaradinskoj tvrđavi i u Gradiću 

Zbog mnogobrojnih misterija i urbanih legendi Petrovaradinska tvrđava je oduvek bila zanimljiva, kako Novosađanima, tako i mnogobrojnim turistima.

Zato ne čudi što većina ljudi baš na ovom mestu voli da provodi svoje slobodno vreme. Međutim, u traganju "za izgubljenim blagom", kao i za "najčudnijim životinjama", avanturisti, ali i oni zaljubljeni često ogladne i zato vam predstavljamo restorane na i u blizini Gibraltara na Dunavu.


Restoran "Terasa"

Nalazi se na platou Petrovaradinske tvrđave tik uz čuveni sat odakle se pruža prelep pogled na Dunav, ali i na panoramu grada. Ambijent i ponuda hrane prilagođeni su najrazličitijim ukusima, a na meniju imaju zaista bogatu ponudu koju je u nekoliko redova teški nabrojati. Izdvojili bismo mesne specijalitete – dimnjeni vrat i kobasica od divljači staju po 1.310 dinara, dimnjeni batak je 1.030, a juneći file – 1.730 dinara. 


Ipak, nije samo u hrani draž… Mnogi ovde dolaze zarad mira koji priža prostrana terasa, delom zastakljena, na kojoj goste uslužuju profesionalni konobari. Ovo mesto najviše privlači turiste koji žele da upoznaju grad sa svih strana, pa i iz perspektive Petrovaradinske tvrđave. 

Karta pića im je takođe na visokom nivou i zato ovde mogu da se popiju i one najekskluzivnije etikete. 

 

 

Restoran "Sat"

Još jedan restoran koji se nalazi na predivnom vidikovcu odakle se pruža jedinstven i najlepši pogled na grad koji svi vole – Novi Sad. Ovaj restoran je deo kulturno-istorijske baštine Novog Sada i Tvrđave. Sala restorana odiše tradicionalnim duhom i elegancijom, a kada je reč o hrani – meni je zaista bogat, a i kod njih možete uživati u ekskluzivnim vinima. Kuhinja restorana "Sat" se zasniva na svežini, vrhunskom kvalitetu i poreklu namirnica, koje su birane sa najvećom pažnjom. 

Preporučili bismo vam riblje specijalitete – za kilogram pastrmke na žaru treba izdvojiti 2.800, dimljena pastrmka porcijašica (350 grama) je 1.650, prženi šaran (kilogram) – 2500, tuna stek staje 1.670, a kilogram kečige – 3.800 dinara. Kilogram smuđa na žaru košta 3.300 dinara. 

 


Restoran "Karlo Tvrđava"

Restoran "Karlo Tvrđavav" još je jedan u nizu u kom Novosađani i njihovi gosti mogu da se opuste u prijatnom ambijentu, a nalazi se nedaleko od hotela "Leopold I"

U ponudi su bogat meni internacionalne kuhinje i veliki izbor vina sa Fruške gore. Pored internacionalnih jela koja s pažnjom pripremaju, osmislili su i savremen koncept tradicionalnih jela iz raznih krajeva Srbije.



Meni restorana je raznovrstan, a ono što Novosađani ovde svakako hvale jeste Cezar salata, ali mnogi nisu ostali imuni ni na grilovani koziji sir, šiš ćevap, kečigu, ribić na kajmaku. Cene su slične i kao i ostalim restoranima, pa porcije iznose od 1.300 pa naviše. Ovde se organizuju tamburaške, ali i večeri sa zvucima akustične muzike.


Čarda "Aqua Doria"

"Aqua Doria" je jedna od najpoznatijih, ako ne i najpoznatija novosadska čarda. Nalazi se na Kameničkom putu, odmah čim se pređe Varadinski most. Prelep ambijent, koji gleda na Dunav i Novi Sad, glavni je adut ove čarde. Naravno ni hrana nije naodmet, čarda služi morske i dunavske specijalitete, roštilj, supu, istočnoevropsku i evropsku hranu. Meni je moderno osmišljen što podrazumeva i opcije za vegane, vegetarijance i opcije bez glutena


Moramo se opet vratiti na ambijent ove čarde, zaista se osećate kao da ste pobegli iz grada na neko bolje, lepše mesto savršeno za lagan porodični nedeljni ručak, mesto za relaksaciju i opuštanje. Cene zavise od vrste hrane koju poručujete i kreću se od 290
dinara koliko staju čorbe pa sve do 3.800 dinara koliko treba izdvojiti za specijalitete. 



"Balkan expres 021"

Na mestu prve pivare na teritoriji Srbije, ispod Petrovaradinske tvrđave na Kameničkom putu, u bujnom zelenilu nalazi se restoran "Balkan Expres 021". Unutar lokala nalaze se fotografije i slike koje podsećaju na bogatu prošlost ovog kraja, tu je fotografija Eugena Savojskog, vojnika koji su prolazili ili se nalazili na području Petrovaradinske tvrđave. U donjem delu restorana uočićete nekoliko interesantnih stolica, ali i grb Petrovaradina. 

Za ljubitelje dobre klope valjalo bi napomenuti kako su ovde obilne porcije i zato sigurno u ovom restoranu nećete nećete ostati gladni.


Tu su riblji i specijaliteti od mesa, salate i domaća vina. Popularna jela su Karađorđeva šnicla, teleća glava u škembetu, pa tavče na gravče, kajmak, škembići u saftu. Svakak, najinteresantnija je Njegoševa šnicla, kao i Balkan ekspres voz za dve osobe. Od slatkiša, tu su palačinke, baklava orasnice i tufahije. Cena su
od 590 dinara pa naviše, a zavise od specijaliteta koji poručujete. 


Picerija Restoran "Square" (nekadašnji "Mačak")

Za one koje mrzi da se penju na Đavu, alternativu mogu da pronađu u Gradiću podno Petrovaradinske tvrđave. U Beogradskoj 19 se nalazi interesantan restoran picerija "Square" (bivši "Mačak) gde gostima nude ukusnu hranu i domaću, ugodnu atmosferu. Meni je prilagođen svačijem ukusu pa u ponudi imaju italijansku i domaću kuhinju. U ponudi su pice, špagete i ostali nacionalni i internacionalni specijaliteti. 

 


Prenoćište i restoran "Naša tvrđava"

Restoran "Naša Tvrđava" smešten je u podnožju Petrovardinske tvrđave u blizini Vojne bolnice u ulici Prote Mihaldžića 2a. U domaćinskoj atmosferi restorana gosti mogu da uživaju u specijalitetima nacionalne kuhinje, uz odličnu selekciju vina. Takođe, na istoj adresi nude i prenoćište u komforno opremljenim sobama. 

U ponudi imaju raznovrstan asortiman domaćih, tradicionalnih jela – od predjela, čorbe, jela sa roštilja, ribe, kuvanih jela. Kapacitet restorana je 70 mesta i praktikuju organizovanje svih vrsta proslava u društvu članova porodice i prijatelja. Od proleća do jeseni, gosti mogu da uživaju u bašti restorana čiji je kapacitet 25 mesta. Cena hrane je slična kao i u ostalim restoranima koji se nalaze u blizini. 

Oceni vest:
14
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan