Večernji list: Rekordan broj srpskih turista u Hrvatskoj

Večernji list: Rekordan broj srpskih turista u Hrvatskoj

Broj gostiju iz Srbije je ove godine za 60 odsto veći nego prošle u istom periodu, a čak 20 odsto više nego rekordne 2019. godine, objavio je "Večernji list". Kako navode, interesovanje se sa Istre i Kvarnera proširilo na Dalmaciju, a bezbednost srpskih turista već nekoliko godina nije pitanje.

"Večernji" piše da se za hrvatsko-srpske turističke odnose može reći da su poslednjih godina ušli u normalu.

Ali, svakog avgusta situacija se nanovo lagano uskomeša. Obeležavanje Oluje, koja se u dve države doživljava dijametralno suprotno, ne prođe bez ogorčenih komentara, a ove godine svoj obol dao (i) novosadski gradonačelnik Miloš Vučević – objavio je ovaj zagrebački list i podsetio da Vučevićevu izjavu da nikada neće razumeti Srbe koji se na taj dan zateknu na odmoru u Dalmaciji, Istri ili hrvatskim ostrvima.

VUČEVIĆ: Nikada neću razumeti Srbe koji su danas na odmoru u Dalmaciji, Istri, na ostrvima...


Upravo tog dana u Hrvatskoj se odmaralo oko 13.500 srpskih gostiju. Nije zabeleženo da je ijedan imao nekih problema zbog toga što je iz Srbije. Kao ni 127.000 srpskih turista, koji su izabrali Hrvatsku za odmor od početka ove godine, dodaje "Večernji".

Broj gostiju iz Srbije porastao je za 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a 20 odsto je više nego rekordne 2019.

Jutarnji list: Hrvatske marine pune jahti Vučiću bliskih biznismena


Kako piše zagrebački list, za dobre brojke su zaslužne aktivnosti Hrvatske turističke zajednice i pojedinih županijskih Turističkih zajednica.

Srpsko tržište nije prioritet, ali, među ostalim, u maju je organizovano studijsko putovanje za novinarsku ekipu Radio Televizije Srbije, odnosno emisije SAT, koju prati skoro milion gledalaca – navodi "Večernji".

Boris Žgomba, predsednik Udruženja putničkih agencija HGK i zvaničnik turističke kompanije Uniline, koja ima kancelariju i u Srbiji je izjavio da gosti iz Srbije nisu drukčiji od turista iz drugih europskih zemalja.

Menjaju destinacije, istražuju i dolaze onoliko koliko imaju interesa i mogućnosti, a domaćini u Hrvatskoj ih dočekuju jednako kao i druge. Naši turistički radnici nisu opterećeni politkom i nacionalnostima i sigurnost njihova boravka je prestala biti tema još pre sedam-osam godina. Ne kažem da neki gosti iz Srbije nisu kod nas doživeli neku neugodnost, provalu u automobil i slično, ali to se isto tako dogodi i nekom Nemcu, Italijanu – rekao je Žgomba. 

Njegova agencija ove godine beleži pojačano zanimanje srpskih turista za odmorom u Hrvatskoj, a interesovanje se još pre nekoliko godina proširilo s istarskih i kvarnerskih destinacija i na Dalmaciju, piše novinarka "Večernjeg lista" Radmila Kovačević.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Znam ja učiteljice!

  pre 110 dana i 5 sati

  Odlasci su zasnovani na iskustvima boravka na hrvatskom primorju, iz doba Jugoslavije.
  I tada uspostavljenim vezama.
  S obzirom da običan narod nema potrebe za sukobima, svi se vraćaju interesima.
  neko korištenju usluga, neko pružanju usluga.

  Oceni komentar:
  1
  9