Vlada usvojila povećanje plata u javnom sektoru

Vlada usvojila povećanje plata u javnom sektoru

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, počev od plate za septembar 2023. godine, kojim se ta osnovica uvećava za 5,5 odsto zaposlenima u više oblasti, sektora i ustanova.

Kako je saopšteno, ovo povećanje plata, u oblasti prosvete, dobiće zaposleni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, učeničkom standardu i studentskom standardu.

Od septembra uvećane plate dobiće i zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti: medicinske sestre i tehničari u zdravstvenim i drugim ustanovama - Zavodu za sport, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, zatim negovateljice i medicinske sestre u socijalnoj zaštiti.

Ovaj zaključak donet je kako bi se sprovele odredbe nedavno usvojenog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu.

Članovi Vlade usvojili su Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom će biti smanjena cena brašna, nakon što je došlo do pada cene pšenice na tržištu. Snižene cene odnose se na brašno tip T- 400 glatko, u pakovanju do jednog kilograma i brašno tip T-500 u pakovanju od takođe jednog kilograma.

Kako je ranije, prema saopštenju Ministarstva finansija, rekao ministar Siniša Mali medicinski i stomatološki tehničari u zdravstvenim ustanovama Srbije sutra će dobiti prvi deo uvećane zarade za 5,5 odsto.

Кako je istakao, rebalansom budžeta predviđeno je da od septembra budu uvećane plate 208.819 zaposlenih u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Reč je o 143.862 zaposlenih u prosveti od kojih će oni zaposleni u osnovim i srednjim školama dobiti uvećane zarade 6. oktobra, njih 1.514 zaposlenih u učeničkom standardu i još 2.416 u studentskom standardu dobiće prva uvećana primanja 13. oktobra, 59.128 medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama i još 1.165 u drugim ustanovama kao što su Zavod za sport, ustanove za izvršenje krivičnih sankcija i druge, 16. oktobra, odnosno 10. oktobra, i 1.664 negovateljica i medicinskih sestara u socijalnoj zaštiti, takođe 10. oktobra.

– Time nastavljamo politiku očuvanja standarda građana Srbije u uslovima kada svetska kriza i inflacija utiču na svakodnevni život. Protiv ovih efekata borimo se povećanjem plata iznad nivoa inflacije, pružanjem pomoći našim građanima kojima je ona neophodna i nastavkom ekonomskih reformi koje će održati sve naše dosadašnje ekonomske uspehe – rekao je Mali.

On je dodao da u oktobru i penzionerima sleduje povećanje penzija od 5,5 odsto, te da će svima njima, dodatno i ostatku javnog sektora, plate i penzije biti uvećane i u januaru 2024. godine.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Zvezdana prašina...

    pre 223 dana i 13 sati

    Stalno pišete povaćanje u zdravstvu ali ne svi i ne svakom...Lekara cete se setiti u novoj pandemiji(kažu u decembru) a med.sestrama je i 50% povecanje malo.Njihova plata ce uskoro biti kao minimalac!Nije ni čudo što odoše za Nemačku...nama će infuz.davati prekvalifikanti a lečiće nas sa kupljenom diplomom!Neka nam je Bog u pomoći...socij.stanove da ne spominjem-jadno je to što bi nekome iz te branše i to mnogo značilo!

    Oceni komentar:
    3
    4
  • Nema raja više nigde na Zemlji

    pre 223 dana i 1 sat

    Pošto znam konkretne situacije, nije raj ni medicinskim sestrama u Nemačkoj.
    2400 evra neto za rad sa nižim kvalifikacijama. Svaka naša sestra se računa kao sestra iz tamo neke Srbije, odakle se ne priznaju dojče kvalifikacija, već se dozvoljava samo dojče rad sa nošama, u staračkim ustanovama, kako god ih vi stručno i fino nazvali. Opstanak je moguć samo uz još nekog zapsolenog, u zajedničkom stanovanju koje je recimo oko 950 evra, ali svi troškovi.
    Podaci se odnose na Minhen.

    Oceni komentar:
    0
    2