Za sedam meseci gotovo 14.000 nasilnika udaljeno od žrtvi

Za sedam meseci gotovo 14.000 nasilnika udaljeno od žrtvi

U prvih sedam meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, u 2017. godini, izrečeno je 13.808 hitnih mera udaljenja nasilnika iz stana i zabrane kontaktiranja žrtve.

Taj podatak je danas iznela pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za ljudske resurse Katarina Tomašević na okruglom stolu o primeni ovog zakona, koji je održan u Vršcu.

Ona je precizirala da je od juna do decembra 2017. izrečeno 4.469 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 9.339 mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj.

- Samo u prvih 15 dana 2018. godine, policijski službenici izrekli su 1.277 hitnih mera, od čega su 426 privremenog udaljenja učinioca iz stana i 851 zabrana kontaktiranja i prilaženja žrtvi – navela je Tomašević.

Iznela je i podatak da je za sedam meseci primene Zakona u 2017. godini prijavljeno 3.840 krivičnih dela nasilja u porodici, dok je u istom periodu 2016. evidentirano 3.436 prijava.

Tomašević je ocenila da ovakva statistika pokazuje da su se žrtve osnažile da nasilnike prijave i poručila da žrtve treba da znaju da imaju podršku Ministarstva unutrašnjih poslova i društva u celini.

Prema njenom mišljenju jedna od osnovnih vrednosti ovog Zakona je stavljanje žrtve u fokus.

- Godinama unazad veliki broj žrtava koje su prijavljivale nasilje u zadnjem momentu odustajale su od prijave, zbog nemogućnosti da odu iz stana, napuste decu ili nedovoljnih finansijskih sredstava. Zakon je izmeštanjem nasilnika i privremenim merama poslao jasnu poruku da nasilje neće biti tolerisano i da žrtva ima podršku društva – zaključila je Tomašević, saopšteno je iz MUP.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

dnevni horoskop novorođenčad srpska pravoslavna crkva bez vode Dom zdravlja novosađani Republički hidrometeorološki zavod Dom zdravlja Novi Sad betanija horoskopski znaci servisne informacije novi sad MUP policija raspored sahrana novi sad jkp novosadska toplana klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode novosadsko porodilište Isključenje struje sahrane novi sad JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje jkp lisje vremenska prognoza novi sad bez struje RHMZ bebe astrologija raspored sahrana i ispraćaja horoskop