Na kojim lokacijama u gradu su snimani poznati svetski filmovi (FOTO & VIDEO)

Na kojim lokacijama u gradu su snimani poznati svetski filmovi (FOTO & VIDEO)

Novi Sad se u više navrata pokazao kao sjajna "kulisa" za snimanje holivudskih hitova.


Ovo su, po našem mišljenju, najzanimljivije priče o filmovima snimanim u našem gradu. U tekstu ćemo se fokusirati na prelepe delove Novog Sada kojima nisu odolele čak ni elitne producentske ekipe.


KAMENIČKI PARK

Film: Čuvari zamka (Castle Keep) 1969.

 


Za Kamenički park kakav danas znate verovatno nikada ne biste ni pomislili da može da posluži kao glamurozna lokacija za snimanje holivudskog filma. No, pre skoro 50 godina, to zaista jeste bio slučaj. Tako je 1968. godine u ovom parku, kao i u samom zdanju dvorca Marcibanji-Karačonji, čuveni reditelj Sidni Polak snimao je jedan neobičan film o Drugom svetskom ratu.

 


Radnja filma prati jedinicu američkih vojnika koji 1944. godine u belgijskoj šumi nailaze na zamak sa ogromnom riznicom umetničkih dela. Ubrzo potom startuje jaka nemačka ofanziva, te malobrojni američki vojnici kreću u odbranu ne bi li sačuvali sopstvene živote, ali i ove skupocene primerke. Film je specifičan po tome što, uprkos ratnoj tematici, stilski naginje ka francuskom novom talasu, kao i po prisustvu jake doze crnog humora. Predvodili su ga sjajni glumci Patrik O’Nil i Bert Lankaster, a potonjeg su lokalci svakog jutra viđali kako trči od Petrovaradinske tvrđave do dvorca i nazad.


Zanimljivo je da je, u stvarnom životu, tokom rata u istom tom dvorcu bila smeštena vojska tzv. NDH i da je u to vreme u parku izgrađeno osam betonskih bunkera okrenutih ka Dunavu.


 

PODGRAĐE PETROVARADINSKE TVRĐAVE

Film: Gavran (The Raven), 2012.

 


Pre nego što je počelo sistematski da se radi na revitalizaciji Gradića, jedna holivudska ekipa “okupirala” je nakratko ovu lokaciju za potrebe snimanja filma Gavran. Ove vesti se verovatno i sećate, budući da su skoro svi mediji pisali o tome kako je američki glumac Džon Kjuzak stigao u Srbiju da snimi krimić inspirisan likom i delom Edgara Alana Poa. Film je najvećim delom sniman u Beogradu i Budimpešti, a jedna manja uloga pripala je i našem glumcu Sergeju Trifunoviću.


U filmu jedan kriminalac inspirisan Poovim pričama i pesmama kreće u krvavi pohod po Baltimoru, a čuveni pisac zajedno sa gradskim detektivima pokušava da ga uhvati. Priča je u potpunosti izmišljena jer prati poslednje dane piščevog života koje, u realnosti, i dalje stoje pod velom misterije. Edgar Alan Po umro je pod nepoznatim okolnostima u oktobru 1849. godine.


Dvanaestog  juna iste godine, mađarska vojska bombardovala je Novi Sad sa Petrovaradinske tvrđave kada je grad ostao gotovo sravnjen sa zemljom.

 

TRG SLOBODE

Film: Nasilje na trgu (Square of Violence), 1961.


Jednostavno rečeno, ovaj film je svetski, a naš. Igrom slučaja, radi se o još jednom ostvarenju koje prati dešavanja iz Drugog svetskog rata tokom 1944. godine. Priča je smeštena u jedan italijanski gradić gde lokalni lekar pokušava da se osveti Nemcima za smrt svog sina. No, sve kreće po zlu i nemački zapovednik uzima nekoliko građana za taoce ne bi li se nesrećni lekar predao okupatorima.

 


"Nasilje na trgu" potpisuje američki producent, režiser i scenarista Leonardo Bercovici. Neposredno pre snimanja ovog ostvarenja on se našao na holivudskoj “crnoj listi” stvaralaca za koje se smatralo da su podržavali Komunističku partiju. Film je producirala domaća kuća Lovćen film, dok je za distribuciju bio zadužen čuveni američki studio MGM. Glavnu ulogu u filmu tumačio je Broderik Kraford. Priča se da su žitelji Novog Sada bili u prilici da prisustvuju snimanju ovog filma na glavnom gradskom trgu, čiji je simbol, spomenik Svetozaru Miletiću, bio preuređen u obelisk "ukrašen" kukastim krstovima.


Godina 1961. obeležava početak najintezivnijeg demografskog rasta u Novom Sadu koji je trajao desetak godina. Iste godine završena je izgradnja Žeželjevog mosta, kao i zgrade Skupštine Grada.
 

Naravno, ovo nije kompletna lista svetskih filmova koji su snimljeni u našem gradu. U Novom Sadu i okolini postoji veliki broj lokaliteta koji su već iskorićeni za snimanje brojnih filmskih naslova, kako stranih, a tako i domaćih. Više o tome šta grad Novi Sad konkretno (ne) radi da privuče svetske producente pročitajte OVDE.


Tekst: Branka Malenica

Oceni vest:
9
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nema deda mraza

  pre 2155 dana i 16 sati

  kakav je ovo politicki tekst
  fale kelijevi heroji. par kadrova su snimana u vojnoj bolnici
  do 90-ih u holu os nikola tesla su stajale gipsane statue iz tog filma. doneo ih je nastavnik likovnog stanojev
  posle toga su izbacene napolje gde su se istopile

  Oceni komentar:
  1
  4