NOVOSADSKI PASAŽI: Jevrejska 23 – restauracija obuće, servis šivaćih mašina, prva zalagaonica... (FOTO)

NOVOSADSKI PASAŽI: Jevrejska 23 – restauracija obuće, servis šivaćih mašina, prva zalagaonica... (FOTO)

Stari delovi Novog Sada obiluju pasažima, od kojih su neki više, a neki manje prolazni. Mnogi od njih kriju zanimljive priče, za koje užurbani prolaznici neće saznati ukoliko ne zađu unutra. Rešili smo da ih obiđemo, vidimo šta sadrže i popričamo sa onima koji u njima rade i borave.

Jevrejska ulica posebno je bogata prolazima. U većini se nalaze dvorišni stanovi i nešto lokala, a ukoliko prošetate njima, naći ćete svašta: od starih zanata, do potpuno inovativnih biznisa i, što je najvažnije, interesantnih ljudi.


Za početak, predstavljamo vam pasaž pod brojem 23, koji se nalazi s desne strane kada od Futoške pijace krenete prema centru. Jedan je od onih sa najviše lokala, ali sami natpisi na kapiji ne otkrivaju previše.

Najdominantniji je onaj koji se odnosi na otkup i prodaju udžbenika, što je korisno roditeljima školaraca. Pored toga, tu se nalaze čak tri fotokopirnice, a na jednoj od njih naglašeno je da su cene usluga najpovoljnije u gradu. Upravo te radinosti su i najduže u pasažu broj 23, te je jasno da im posao dobro ide.


"Bagat NS 021"
je pravo otkriće za sve koji se bave šivenjem, jer je u pitanju servis šivaćih mašina i prodaja delova za iste, a u jednom segmentu i krojačka radionica. Ovde se može naći i nešto pozamanterije, igle i ostalo potrebno za krojački posao ili hobi.

Mi smo oduševljeni jer od skoro sve češće dolaze mlađe osobe, uglavnom one koje poseduju svoje mašine i poželele su da se bave time – saznajemo od vlasnice Dragane Radoš.


Svoje mesto je tu našla i galerija slika "Kodeks Art", gde možete pogledati i kupiti dela vojvođanskih slikara, zatim Element apartmani, butik, a iza crvenih zastora svoju ponudu skriva seks šop "Hexor".

Pred kraj pasaža smeštena je prva novosadska zalagaonica, u kojoj se obavljaju novčane pozajmice, ali zbog specifičnoasti posla, nisu bili radi za razgovor o tome koliko Novosađani koriste ovu vrstu usluga.


S obzirom na to da prilično dugo opstaju, reklo bi se da se naši sugrađani ne libe ni ovog načina dolaska do novca. Ipak, ljubazno su nas uputili kod novih komšija, koji rade nešto vrlo neuobičajeno.

"Refresh shoe cleaning" možda i nije natpis ispred kog biste zastali, ali u pitanju je nešto potpuno novo u našem gradu: čišćenje, farbanje i restauracija obuće i tašni. Radnjicu vodi mladi bračni par koji je došao iz Rusije. Na fotografijama se može videti kako staroj, dotrajaloj obući i torbama daju poptuno novi izgled.


Glavni majstor je moj suprug Artjem, a može da sredi svaku vrstu obuće, od papuča, preko patika, do čizama. Otvorili smo lokal pre četiri meseca, a već imamo puno mušterija, jer smo prvi u Novom Sadu koji ovo profesionalno rade – ispričala nam je simpatična Marija, koja je prilikom naše posete sedela ispred njihove radnje sa bebom u naručju.

Koji lokali u pasažu 23 će opstati na duže staze, a koji će promeniti namenu, vreme će pokazati, a mi ćemo u narednim tekstovima prikazati čega trenutno ima u susednim prolazima famozne Jevrejske ulice.

Oceni vest:
24
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan