Položen kamen temeljac za zgradu pravosudnih organa u Novom Sadu

Položen kamen temeljac za zgradu pravosudnih organa u Novom Sadu

Ministarka pravde Maja Popović, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuele Žiofre i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević položili su kamen temeljac za zgradu u kojoj će biti smeštena krivična odeljenja Osnovnog i Višeg suda u Novom Sadu, kao i Osnovno i Više javno tužilaštvo.

Reč je o važnom infrastrukturnom projektu, čija će realizacija unaprediti uslove rada pravosudnih organa i građanima znatno olakšati pristup pravdi. Izgradnju modernog i energetski efikasnog objekta, finansira Evropska unija sa preko 13 miliona evra, dok će troškove njegovog opremanja snositi Ministarstvo pravde Republike Srbije.

Prema rečima predsednika Apelacionog suda u Novom Sadu Darka Tadića zgrada koju trenutno koriste pravosudni organi projektovana je 1960. godine kada je Novi Sad imao 100.000 stanovnika, a sada ima blizu pola miliona građana. Kako je rekao, u njoj je smešteno sedam pravosudnih organa i 1.200 nosilaca pravosudnih funkcija, državnih službenika i nameštenika.

Gradonačelnik Miloš Vučević je istakao da je Novi Sad na ovakav projekat čekao godinama i zahvalio se EU koja je, u okviru programa IPA 2017, obezbedila sredstva za njegovu realizaciju.

Grad je obezbedio parcelu, a zahvaljujemo i pokrovitelju, odnosno Ministarstvu pravde. Molim sugrađane koji žive u tom delu grada za razumevanje, jer veliko gradilište utiče na komfor života, a zamolio sam izvođače da ne rade posle radnog vremena, kako bismo uvažili privatnost ljudi. Stanarima Ulice Maksima Gorkog u brojevima 6 i 8 želim da poručim da ćemo sledeće godine kompletno renovirati tu blokovsku površinu, a zasadićemo osam odraslih stabala, pošto je zbog radova moralo da bude uklonjeno šest. Insistirali smo da se koriguje projekat kako bi zelenilo što manje bilo ugroženo. Zamolio bih i predstavnike pravosuđa da u saradnji sa resornim ministarstvom planiraju i rekonstrukciju zgrade koju trenutno koriste, jer moramo da omogućimo najbolje uslove za njihov rad – izjavio je gradonačelnik, a preneo njegov Kabinet..


Ministarka pravde Maja Popović rekla je da se novi objekat gradi na 10.000 kvadratnih metara, da će imati šest spratova, od kojih će dva biti ispod zemlje.

– Drago mi je što imamo priliku da još jednom budemo svedoci aktivnosti koje Ministarstvo pravde sprovodi u cilju dodatnog unapređenja rada našeg pravosuđa, uz podršku partnera iz Delegacije Evropske unije u Srbiji i Grada Novog Sada – rekla je ministarka.

Ambasador Emanuele Žiofre, naveo je da je EU već dosta uložila u rekonstrukciju i izgradnju 21 objekta pravosudnog sistema u Srbiji.

– Podržavamo napore koje Srbija preduzima u cilju povećanja efikasnosti pravosuđa i nezavisnosti sudstva, i što u reformskim procesima uzima u obzir stavove Venecijanske komisije koja je dala pozitivnu ocenu onoga što je do sada urađeno. Ulažemo i u unapređenje IT infrastrukture u pravosuđu, radi bržeg i boljeg upravljanja predmetima – zaključio je Žiofre, a prenosi PR služba Grada.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zulu

  pre 379 dana i 2 sata

  Gospodine Žiofre voleo bih da vi živite u ovakvoj usr.. državi.

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Vedran

  pre 378 dana i 20 sati

  Slika je odlična, da su im na nogama okovi i da su u prugastim odelima, bila bi perfektna, futuristička...

  Oceni komentar:
  0
  3