BOTANIČKA BAŠTA U NOVOM SADU: Posle 50 godina kreće se u realizaciju prirodne oaze

BOTANIČKA BAŠTA U NOVOM SADU: Posle 50 godina kreće se u realizaciju prirodne oaze

Kada se pre pola veka govorilo da Novi Sad treba da ima svoju botaničku baštu, bila je određena čak i njena lokacija, a to je Podgrađe Petrovaradinske tvrđave kod Lovotursa. Tada je i Matica srpska bila uključena u projekat zajedno sa Prirodno-matematičkim fakultetom.

Pre godinu dana, u maju 2021. godine ova ideja se našla i na sednici Skupštine grada.

Stari urbanistički projekat nije odgovarao potrebama prave urbanističke bašte, a ovaj projekat je sada po ugledu na Jevremovac, na ono što prava botanička bašta treba da sadrži. To je više naučno-istraživačka površina, nego park – rekla je Mira Radenović, članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost.

Ovaj projekat će ići pred Skupštinu i na javni uvid, gde će detaljnije biti prikazan. Na projektu je prikazano gde će se naći zone četinara, ruža, autohtonih vrsta, lekovito bilje, staklenik, letnja učionica, dva jezera, kao i japanski vrt.

Japanski vrt je uvek u sklopu botaničkih bašta, gde se pokazuje japanska kultura bonsai drveća. Svetski koncepti podrazumevaju taj deo koji se izdvaja za biljke koje su specifične za Japan i to je uvek turistička atrakcija – dodala je članica Gradskog veća.

Površina botaničke bašte, koja je planirana još pre 50 godina, iznosiće četiri hektara, a očekuje se da će do kraja godine u potpunosti biti završen projekat i dokumentacija, pa se planiranje gradnje očekuje u 2023. godini. Izgradnja bi trajala dve do tri godine, u zavisnosti od komplikovanosti jezera i staklenika. Sama izgradnja nije problematična koliko će biti sadnja biljaka, potreba da se te biljke razviju i da to bude prava botanička bašta.

Sve radimo zajedno sa evropskim partnerima, između ostalog sa partnerima iz Turske, jer oni u isto vreme kada i mi rade botaničku baštu u jednom od svojih gradova. Praksa pokazuje da je najbolje da bašta bude hibridno preduzeće, odnosno delom da upravlja fakultet, a delom lokalna samouprava. Jevremovac se razvija iz četiri izvora – kaže Radenović.

Projektant predlaže energetski efikasno rešenje, sa mnogo solarnih panela, toplotnih pumpi vazduh-vazduh, jer je bušenje zabranjeno pošto je reč o Petrovaradinskoj tvrđavi. U radnoj grupi se nalazi Prirodno-matematički fakultet, koji se bavi rasporedom biljaka, Poljoprivredni fakultet, i Fakultet tehničkih nauka, koji se bavi tehničkim rešenjima.

To će biti i centar za obrazovanje studenata, gde će oni imati svoje učionice i amfiteatar, koji će biti dostupan i svim organizacijama koje budu želele da tu prave svoje događaj – navela je Radenović

Oceni vest:
33
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Podbarac

  pre 315 dana i 17 sati

  Nije lose, to ce biti jedino mesto na kojem ce Novosadjani moci da svojoj deci pokazu zive biljke i jedino zelenilo.

  Oceni komentar:
  5
  41
 • Nikola

  pre 315 dana i 11 sati

  @ Podbarac

  Ne to neće biti jedino mesto na kojem će novosađani moći da pokažu deci žive bilje i zelenilo. Decu će moći da odvedu i na selo kod baba i deda, ako se njihovim roditeljama beton već ne sviđa a u isto vreme kukaju kako nema parkinga i skupe cene nekretnina koje uglavnom i nemaju podzemni parking (da imaju bile bi još skuplje).

  Oceni komentar:
  9
  17