Dr Miroslav Vujičić: Digitalna pismenost povezuje mlade u kulturi

Dr Miroslav Vujičić: Digitalna pismenost povezuje mlade u kulturi

U susret manifestaciji "Evropska noć istraživača 2019", koja će se u našem gradu održati 27. septembra, svakog četvrtka do tada objavljujemo razgovore s našim vrednim naučnicima o temama i problemima od značaja za širu javnost.

"Ako kažemo da jedna Evropska Unija odavno ima razvijenu strategiju za digitalizaciju i da redovno pod njenim pokroviteljstvom, jednom godišnje, organizuje veliku konferenciju na temu digitalizacije u oblasti kulture, fokusirajući se na različite segmente digitalizacije i digitalne pismenosti, možemo reći da ovaj projekat 'gađa' pravo u centar" –  kaže za naš portal dr Miroslav Vujičićprofesor na Katedri za turizam Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i član istraživačkog tima Kultura, digitalizacija, gemifikacija. 
 


Zahvaljujući činjenici da se sve više i više oslanjamo na tehnološka dostignuća, kompleksnost sveta u kojem živimo dramatično je veća u poslednjih nekoliko decenija, a samim tim i složenost izazova i problema sa kojima se susrećemo. Na koji način prilazite rešavanju ovakvih problema u svojim istraživanjima?

– Kao što ste naveli, sve je veća kompleksnost problematike pa je logično da takvom izazovu pristupamo multidisciplinarno. Ništa više nije jednostavno pa često moramo da primenimo više naučnih oblasti pri rešavanju jednog kompleksnog problema. Ovo je rezultovalo sve većem povezivanju stručnjaka iz različitih oblasti, koja se najviše manifestuje u naučnim projektima, budući da je sastav partnerstva i konzorcijuma krajnje šarenolik. Ovo vam daje i određenu dozu kreativnosti i inovativnosti jer obično ulazite u nove oblasti, nove izazove, koji nisu mogli da budu rešeni dosadašnjim pristupom.


Spomenuli ste da projekat u osnovi podržava digitalizaciju kulturnog naseđa. Koliko je važna digitalna pismenost u oblasti kulture? 

– Ako kažemo da jedna Evropska Unija odavno ima razvijenu strategiju za digitalizaciju i da redovno pod njenim pokroviteljstvom, jednom godišnje, organizuje veliku konferenciju na temu digitalizacije u oblasti kulture, fokusirajući se na različite segmente digitalizacije i digitalne pismenosti, možemo reći da ovaj projekat "gađa" pravo u centar. Treba još dodati da je u aprilu ove godine 26 članica Evropske Unije potpisalo strateški dokument o saradnji u sferi digitalizacije u kulturi. Možemo zaključiti da se nalazimo u digitalnoj eri, hteli mi to ili ne, i da je visok nivo digitalne pismenosti postala jedna od primarnih potreba, pre nego izbor i odluka.

Visok nivo digitalne pismenosti postala jedna od primarnih potreba, pre nego izbor i odluka

Na koji način projekat povezuje mlade iz drugih zemalja?

– DiCultYouth je međunarodni projekat u okviru Erasmus+ KA2 strateška partnerstva u oblasti mladih i samim tim okuplja mlade iz više zemalja. U samom istraživanju učestvovalo je preko 500 mladih iz Grčke, Kipra, Luksemburga, Bosne i Hercegovine i Srbije. U sledećoj fazi testiranja edukativnih materijala, kao i razvijene "igrice", učestvovaće po 20 mladih iz svake prethodno pomenute zemlje. Pored navedenog, imamo događaje multiplikativnog karaktera koji rade na promociji same ideje i rezultata projekta i održaće se u Atini i Novom Sadu, gde je u planu da se okupi veliki broj mladih i zaposlenih u oblasti kulture.


Na koji način očekujete da će vaš projekat u narednih 5 do 10 godina promeniti stanje u oblasti kulture, odnosno u ustanovama kulture?

– Retki su projekti koji imaju "seizmički" uticaj i menjaju stanje iz korena, češći je slučaj, na izgled, minornih promena koje mogu da imaju dalekosežniji efekat i, zajedničkim delovanjem sa ostalim projektima i aktivnostima, doprinose promeni stanja u sferi kulture. Rezultat ovog projekta je dosta konkretan i usmeren je na razvoj kompetencija u oblasti digitalne pismenosti, ali indirektno utiče na razvoj svesti o potrebi "konzumiranja" kulture. Pored edukativne komponente, koja ide ruku pod ruku uz kulturu, ovaj projekat će na zanimljiv način približiti kulturnu ponudu sektoru mladih, kroz upotrebu gemifikacije u kulturi. Pored pomenutog, možemo reći da ovaj projekat doprinosi razvoju publike, što je jedan od trenutnih fokusa u sektoru kulture, pored digitalizacije. Verujemo da projekti koji utiču na promenu svesti o kulturi, kao nešto što je sastavni deo života modernog čoveka i percepciji o potrebi iste, direktno utiču na održivo poimanje kulture.  

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Limanci

  pre 1692 dana i 1 sat

  Ti u zutoj haljini javi se na konsultacije, u ponoc kod mene u kabinetu..

  Oceni komentar:
  0
  2