Epidemiolog Đurić: Gase se zdravstvene ustanove po Srbiji, posebno u Vojvodini

Epidemiolog Đurić: Gase se zdravstvene ustanove po Srbiji, posebno u Vojvodini

Epidemiolog Predrag Đurić izjavio je da se "sasvim tiho i daleko od javnosti" gasi veliki broj zdravstvenih ustanova u Srbiji.

To je naročito izraženo u malim sredinama, što, kako je naveo vodi ka još većoj centralizaciji upravljanja u zdravstvu.

Teče proces najveće transformacije zdravstvenog sistema u Srbiji nakon Drugog svetskog rata. On ima za cilj gašenje velikog broja zdravstvenih ustanova, posebno u manjim sredinama i Vojvodini, a minimalno u Beogradu, odnosno dalju centralizaciju upravljanja u zdravstvu i isključivanja građana iz kreiranja zdravstvene politike − rekao je Đurić za portal Storiteler, a prenosi Danas. 

On je ocenio da je zabrinjavajuća činjenica to što je sve više građana spremno da ustane i bori se „da bi se sačuvala tamo neka bara za koju do juče nisu ni čuli ili parkić u kvartu u kojem šetaju svog psa“, ali zato gotovo niko neće ustati da bi se sačuvao njegov dom zdravlja ili zavod za javno zdravlje.

 − Nažalost, iako bitne, pojedine ekološke teme potpuno neopravdano su nametnute kao pitanje života i smrti i potisnule su mnoge druge ključne teme, kao što su i ove zdravstvene ili one iz domena obrazovanja. Od toga korist mogu da imaju samo vlasti, nikako građani. Posebno zabrinjava ćutanje zdravstvenih radnika. Razumljiva je preopterećenost pandemijom i poslom, ali posledice tog ćutanja biće tragične − kazao je Đurić.

Dodao je da je pandemija pokazala koliko su zdravstvo i zdravlje bili decenijama nisko na listi prioriteta političara, a rezultat toga je strašno mali broj zdravstvenih radnika i nizak kvalitet zdravstvenih usluga.

Primera radi, u Novom Sadu je 2019. godine jedan lekar u službi opšte medicine pokrivao 2.700 pacijenata. Optimalan broj pacijenata trebalo bi da bude 1.000 na jednog izabranog lekara, a idealno 500 −naveo je Đurić.

Oceni vest:
13
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sve je kako treba

  pre 135 dana i 4 sata

  Ma, jok. Nama cveta cveće, na nebu je duga, dobijamo po 100 i 200 evra i treba da glasamo za
  Prvorođenog i Maksimalno Voljenog Supermena.
  Uostalom, on ima jedno 5-6 policija, dobro su opremljeni i svi rade za Njega.
  A uskoro će nas lečiti Pakistanci, telemedicinom, čim izmenu zakon o zdravstvu.
  Samo treba prvo da nam objasne koliko je to dobro za nas, kao ovo sa Referendumom.

  Oceni komentar:
  2
  23
 • Bjanka

  pre 135 dana i 4 sata

  Glupo mi je potcenjivati postojanje zelenila u gradovima, naravno da je bitno izboriti se za svaki drvored i park, ne vidim zašto se to uopšte pominje. Što se tiče zdravstva, ono postepeno umire već decenijama, nije to od pre neki dan. Ljudi se ne bore i ne protestvuju jer ide postepeno i nevidljivo i nije sigurno da li tu uopšte može nešto da se uradi. Masovne krađe iz budžeta od novca koji treba da ide i u zdravstvo verovatno su najveći uzrok. NIjedan štrajk ne može te krađe više da popravi.

  Oceni komentar:
  3
  17
 • Maks

  pre 134 dana i 21 sat

  Probudimo se! Uzmimo zdravlje u svoje ruke ili svi čemo na put u Rumenačku bb.

  Oceni komentar:
  2
  8
 • Tijana

  pre 134 dana i 14 sati

  ista prica sa skolskim bibliotekama!!

  Oceni komentar:
  1
  7