Fabrika Lir obustavila rad zbog rata u Ukrajini

Fabrika Lir obustavila rad zbog rata u Ukrajini

Novosadska fabrika u sastavu američke Korporacija LIR (Lear) obustavila je rad zbog rata u Ukrajini.

Kako se navodi u pismu menadžmenta zaposlenima, došlo je do problema u nabavci komponenti za proizvodnju i porudžbinama kupaca što je dovelo do prekida proizvodnje.

U saopštenju koje je u četvrtak, 17. marta, dostavljeno za 2.500 radnika, do kojeg je došao "Danas", navodi se da je "usled sankcija došlo do prekida lanca snabdevanja tako da i u automotiv industriji postoje problemi sa nabavkom poluprovodničkih komponenti i nažalost niko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću da utvrdi kada će se problemi rešiti".

Menadžment novosadske fabrike ukazuje da je došlo do otkazivanja porudžbina njihovih kupaca i do "otkazivanja rada zaposlenih", ne navodeći o kolikom broju radnika se radi.

Svesni smo da sve ovo izaziva veliku dozu zabrinutosti i nezadovoljstva zaposlenih, ali ovim putem napominjemo da svakodnevno pratimo situaciju i zajednički sa korporacijom i naši kupcima pokušavamo da pronađemo najbolje rešenje − navodi se u obraćanju zaposlenima.

Menadžment novosadskog Lira još moli zaposlene da imaju razumevanje za, kakao ističu, trenutni prekid rada.

Molimo sve zaposlene da imaju razumevanja za trenutni prekid rada, jer je prekid samo produkt trenutne nestabilnosti uzrokovane višom silom svi se iskreno nadamo da će se ova situacija uskoro stabilizovati i da ćemo početi sa redovnim radom − navodi se u pismu menadžmenta.

Od menadžmenta nije dobijen komentar da li je rad potpuno obustavljen rad, a kako "Danas" nezvanično saznaje, deo zaposlenih ne radi i pre potpunog prekida proizvodnje.

Oceni vest:
4
18

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Родољуб

    pre 768 dana i 9 sati

    S obzirom na broj komentara na ovaj tekst izgleda da ni ova obustava rada nikog, baš nikog ne interesuje!!!

    Oceni komentar:
    0
    12
  • Dajte sansu miru

    pre 768 dana i 8 sati

    Ne vidim nikakvu krivicu radnika u zaustavlkanju procesa proizvodnje. Menandzment i vlasnici su oni koji dzvaraju uslove za uspesan rad. Znaci-puna plata za zaposlene, a ovi pobrojani neka se dogovore sa vlasnikom/ima i drzavama kako ce nadoknaditi gubitak i nastaviti proizvodnju. Ukoliko ne -tuzba Strazburu i svim instancama sudstva u Srbiji. Sem sto uzimaju ekstta profit, imaju i odgovornost! Radnici su uneli svoj rad i svoje znanje - sve ostalo je na drugima!!!

    Oceni komentar:
    3
    22
  • Problemi se rešavaju

    pre 768 dana i 6 sati

    Jer, nedostajuće komponente je prosto nemoguće negde drugo nabaviti, ili čak, o kakve li skaredne ideje - upustiti se u proizvodnju u Srbiji?
    Pošto te komponente ne proizvode mašine koje se mogu nabaviti, već nobelovci.
    I zato sedimo, pijmo kafu i čekajmo kraj rata i stabilizaciju nečije tamo proizvodnje.

    Oceni komentar:
    0
    12
  • Gagi

    pre 768 dana i 1 minut

    Nešto mi se javlja da je ovo odgovor američke politike na protivljenje Srbije da uvede sankcije bratskoj Rusiji.

    Oceni komentar:
    1
    10
  • HIPOKRIZIJA takozvane DEMOKRATIJE

    pre 767 dana i 12 sati

    Takođe je bugarska obustava gasa odgovor na srpski stav o Ukrajini i Rusiji. Uz nalog EU.
    U vreme kada Srbija troši 3,5 miliona kubika kao i Bugarska, Mađarska preko 7, a Španija 70, dok to za ostale zemlje Evrope ne vredi ni izgovarati.
    Sve vreme one kupuju gas od Rusije preko norveškog i ukrajinskog gasovoda i "razmišljaju o obustavi".
    Još jednom - treba li nam društvo takvih? To li je Evropa kojoj težimo?

    Oceni komentar:
    1
    15
  • Rade

    pre 767 dana i 9 sati

    U ovakvim situacijama je razumljivo da kompanije redukuju zaposlene, dok se situacija ne poboljša. Zapadne kompanije su otpustale na hiljade zaposlenih u svojim državama. Oni kojima to nije jasno, moraju da pročitaju ugovore o radu i da shvate da živimo u društvenom uređenju koje se zove: KAPITALIZAM!

    Oceni komentar:
    6
    6