Fondacija Slavko Ćuruvija poziva Apelacioni sud da potvrdi presudu za ubistvo novinara

Fondacija Slavko Ćuruvija poziva Apelacioni sud da potvrdi presudu za ubistvo novinara

Na današnji dan pre 23 godine, ubijen je urednik i vlasnik listova "Evropljanin" i "Dnevni Telegraf", Slavko Ćuruvija.

I ovu godišnjicu obeležavamo bez pravnosnažne sudske presude, punih osam godina od kada je podignuta optužnica protiv četvorice bivših pripadnika Resora državne bezbednosti – kažu iz Fondacije.

U decembru prošle godine, u ponovljenom prvostepenom postupku, po drugi put su osuđeni Radomir Marković i Milan Radonjić na po 30 godina zatvora, kao i Ratko Romić na 20 godina. Miroslav Kurak, koji je i dalje u bekstvu, takođe je osuđen na 20 godina zatvora. Očekuje se da uskoro počne novi postupak pred Apelacionim sudom.  

Pozivamo taj sud da potvrdi presudu iz decembra 2021. godine, i tako konačno omogući suočavanje sa pravdom u slučaju Slavka Ćuruvije. Država bi morala u što kraćem roku da učini sve da Miroslav Kurak bude pronađen i priveden pravdi – navodi se u saopštenju Fondacije Slavko Ćuruvija i dodaje: 

 Svako dalje odugovlačenje u ovom procesu ima poražavajuće posledice na slobodu izražavanja, i predstavlja jasnu poruku svim novinarima koji se i danas suočavaju sa napadima i pritiscima da ne mogu da očekuju adekvatnu zaštitu pravosudnog sistema. Sve dok počinioci ovog zločina ne počnu da izdržavaju zatvorske kazne, podriveni su i sami temelji vladavine prava u Srbiji. 

"Fondacija Slavko Ćuruvija": Odluka Apelacionog suda od istorijskog značaja


Stoga je brzo i pravedno okončanje slučaja Ćuruvija od presudne važnosti ne samo za porodicu Slavka Ćuruvije i medijsku zajednicu u zemlji, već i za čitavo društvo i sve građane Srbije, zaključuju.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan