Koje cake Novosađani koriste da "preguraju" januar

Koje cake Novosađani koriste da "preguraju" januar

Nakon praznika i dodatnih troškova koje oni podrazumevaju, većini ljudi se dešava da u drugoj polovini januara ostaju, što bi se reklo, "dekintirani". Nije ni čudo što baš ovaj period spada među najdepresivnije u godini, jer slavlja su prošla, dani odmora su iza nas, a ostaju mahom prazni novčanici ili, neretko, i dugovi.

Ipak, Novosađani ne bi bili Novosađani da se ne dovijaju na razne načine, a imajući u vidu i to da smo ranije već preživljavali finansijski teške periode kako smo znali i umeli, teško da u ovome ima neiskusnih.

Zato smo pitali naše čitaoce koje cake koriste da preguraju januar, i moramo priznati da su bili vrlo duhoviti, a objavljujemo ih baš na tzv "tužni ponedeljak".


"Kao i obično, trošimo iz februara", piše Žarko I, "Pravim se mrtva", veli Katarina V, "Vičem mužu da prebaci malo sa svog računa na moj", tvrdi Ivana I, "Nemam tih problema, para nema cele godine", iskrena je Tanja M.

Razbolela sam se, tako da nemam želju ni da jedem ni da pijem, već samo ležanje u krevetu. Eto štednje – navodi naša sugrađanka Goga G.

Marija G. kaže da štedi na vreme, Biljana K. da praznike proslavlja jako lepo i bez trošenja velike sume.

Isključim svetla na spratu, i ono malo frižiderče sa Zero kolom. Nosim džemper i ne šetam u gaćama po kući. Uštedim tako na struji silan novac, pa se pravi gozba čitav mesec – ironično je dodao Srđan S.

"Uđem u pećinu i ne izlazim do Sretenja", kaže Jelena G, "Što bih razmišljala kad smo ekonomski tigar, i prazan frižider vidim pun", naglašava Željka P, "Jedem pekmeza i hleba", kaže Marko M, a mnogi pominju hibernaciju, autofagiju i fotosintezu.

Slične fore kao devedesetih: trošim samo za hranu. Inače redukujemo izlaske, druženja svedemo na minimum, pešačimo gde god treba (dok ne otopli za biciklo), auto-tabanići bez troškova... Čajevi i tost... I trudimo se da se ne razbolimo, da ne pravimo još veće troškove. Jedemo dosta povrća, salate – objašnjava svoj način štednje Valerija B. V.


"Popijem 12 piva i ne razmišljam o troškovima", uz smeh veli Darko P, "Odeš na kafu kod komšija i kod rođaka u vreme ručka", predlaže Mariena M, "Radim dva posla, jedan za platu drugi za keš", tvrdi. Laza Đ.

Kupiš krmaču i zakolješ je u decembru pre praznika, dobiješ sve, od čvaraka, kulena, kobaja itd... I imaš da "guraš" opušteno nekoliko meseci posle praznika... Ili se 'vatajte Lidla i restorana, pa sad prijatno uz paštetu i salamu – savetuje Nenad K.

"Mačak ima dosta granula", glasi komentar Jelene B, koji je izazvao reakcije smeha, Nastja L. savetuje da se "probuši kašika", dok Vinka R. kuka kako je tek čeka Sveti Jovan.

Pijem česmovaču, jedem hleb od juče, mesto putera mažem ramu, nema užine samo glavni obroci, nema kolača i pijte čaj mesto kafe – nabraja Darinka U, dok se Petar P. vraća na posnu hranu, a Snežana N. spas pronalazi u radu, uz koji, kako tvrdi, sve brže prođe.

Sve u svemu, reklo bi se da Novosađani januar najbolje pregrme uz – šegu na sopstveni račun. Uostalom, i to je neka caka.

A, koje su vaše?

Oceni vest:
15
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan