KRAVIĆ: Jeftinije godišnje đačke karte i prigradski prevoz

KRAVIĆ: Jeftinije godišnje đačke karte i prigradski prevoz

Skupština Grada Novog Sada usvojila je danas Odluku o novim zonama u gradskom prevozu kojom pojeftinjuje gradski prevoz u prigradskim naseljima.

Predlagač te inicijative i član Gradskog veća za saobraćaj Aleksandar Кravić, predočio je odbornicama i odbornicima da je ta mera samo deo šireg plana koji će za rezultat imati manje gužve i smanjenje zagađenja u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, pre tri godine pokrenut je projekat "Smart city" u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom. Prošlog juna, nakon dvogodišnjeg istraživanja, predstavljen je plan za rešenje saobraćajnih gužvi i bolji kvalitet vazduha u gradu.

Tada smo videli da ima stvari koje možemo odmah da uradimo i ima stvari koje traže vreme. Prva mera koju smo preduzeli bila je kupovina novih autobusa. I sada su dve trećine autobusa novi ili stari par godina. Što je još važnije, više od polovine autobusa JGSP "Novi Sad" koristiće prirodni gas, koji znatno manje zagađuje životnu sredinu – istakao je Кravić,a prenosi Kabinet gradonačelnika.

On je rekao i da današnja odluka predstavlja drugu meru iz pomenutog plana i da ta mera ima operativnu i socijalnu dimenziju. Кako kaže, tarifni sistem koji je do danas bio na snazi usvojen je 1993. godine, a Novi Sad se od tada znatno promenio jer su mnoga naselja koja su bila odvojena od grada danas praktično deo grada.

Novi tarifni sistem, prema Кravićevim rečima, ima četiri zone za pretplatne karte, odnosno dve zone za pojedinačne karte. Prva zona u gradskom prevozu sad je jako proširena i obuhvata i nekadašnju drugu zonu, odnosno 80 odsto stanovnika, a cena karte iznosiće 65 dinara. Cena godišnjih karata za đake i studente biće bukvalno prepolovljena i ubuduće će koštati 5.000 dinara umesto dosadašnjih 10.000 dinara. Takođe, znatno će pojeftiniti i pojedinačne karte za zone u prigradskim naseljima, što znači da će putnici u dosadašnjoj trećoj, četvrtoj i petoj zoni kartu plaćati svega 110 dinara. To će kao rezultat imati i smanjenje divljeg taksi prevoza.

Imamo izuzetnu saradnju s taksi udruženjima i hoćemo da i njima pomognemo u borbi protiv nelojalne konkurencije – dodao je član Gradskog veća za saobraćaj. On je zatim najavio i kako u maju treba da počne elektronska naplata karata u autobusima, te da će to biti druga mera koja treba da poveća prihod JGSP „Novi Sad“.

Dakle, mi hoćemo da novim autobusima privučemo veći broj putnika, smanjimo broj automobila na ulicama, a samim tim i zagađenje u gradu – objasnio je on.

Кravić je naveo i da je u toku koncesija za garaže i da će, uz smanjenje broja automobila na ulicama zbog jeftinijeg prevoza iz prigradskih naselja, to biti druga mera koja će doprineti većem broju parking mesta u gradu, navodi se u saopštenju Gradske uprave za saobraćaj.

Oceni vest:
8
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maks

  pre 639 dana i 19 sati

  Puste price!

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Maksic Nikola

  pre 639 dana i 1 sat

  Sta je sa penzionerkim kartama....? Svi imamo jos uvek proslogodisnju.... I cena molio bih vas....

  Oceni komentar:
  1
  6