MINISTAR: Uskoro stiže još 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, najatraktivnija

MINISTAR: Uskoro stiže još 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, najatraktivnija

Ministar turizma i omladine Husein Memić rekao je u sredu da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i potpredsednikom Vlade i ministrom finansija Sinišom Malim razgovarao o dodatnim vaučerima za subvencionisani odmor u Srbiji, kao i da veruje da će oni biti odobreni tokom maja ili juna.

Nedavno smo, na otvaranju Kuršumlijske banje, zajedno sa predsednikom razgovarali na temu besplatnih vaučera, za koje je dao "vetar u jedra" za dodatnih 100.000. Ja sam razgovarao i sa mojim kolegom Sinišom Malim i verujem da će to biti odobreno negde u maju ili junu izjavio je Memić za Tanjug, i podsetio da je nedavno Vlada Srbije podelila 100.000 vaučera.

Naglasio je da je program subvencionisanog odmora Vlada prvi put pokrenula 2015. godine i da je na taj način stimulisala srpske turiste da putuju po Srbiji.

Imamo veliki problem, pošto turizam u Srbiji raste, a broj kapaciteta je mali, potrebno je da se otvore novi hoteli sa četiri ili pet zvezdica. Mi sada razmišljamo na koji način da pospešimo izgradnju novih hotela. Ovo su sada neke slatke muke koje nas očekuju, jer kako nam govori početak 2023. godine, verujem da će i ovo biti rekordna godina – naglasio je Memić.

Istakao je i da su, zahvaljujući toj politici, hotelijeri u Srbiji, tokom i nakon pandemije korona virusa, uspeli, ne samo da sačuvaju, već i poboljšaju svoj promet.

Jeste da naši najstariji najčešće koriste vaučere, ali je jako bitno da imamo rastuće destinacije kada je u pitanju domaći turizam. Sokobanja se pokazala kao jedna od najboljih destinacija. Većinu vaučera naši turisti koriste u Sokobanji – rekao je Memić i dodao da je ta banja tokom 2021. i 2022. godine bila "najatraktivnija destinacija kada su u pitanju domaći turisti".

Ministar je naglasio da je 2022. godina bila rekordna po svim parametrima kada je u pitanju turizam u Srbiji.

–  I po deviznom prilivu i po broju noćenja i po dolascima turista. I Srbija je zaista lider kada je u pitanju oporavak turističkog sektora, nakon pandemije, a mi se nismo samo oporavili, već smo zabeležili rekordni priliv – napomenuo je Memić i istakao da su prva tri meseca 2023. godini na osnovu zvaničnih podataka još uspešniji u odnosu na isti period prošle godine, koji je bio jako uspešan.

Dodao je da za razliku od domaćih turista, koji mahom obilaze banje, strani turisti najčešće posećuju gradske destinacije u Srbiji.

Tu je neprikosnoven Beograd, Novi Sad, Subotica, Niš. Sedamdeset odsto svih poseta je u gradskim destinacijama, a 30 odsto odlazi obično na planine – Zlatibor i Kopaonik – kazao je ministar.

Memić naglašava da su najbrojniji strani turisti u Srbiji Rusi, a da ih slede turski turisi, kao i da su među prvih pet i putnici iz Kine.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Banjac

  pre 246 dana i 14 sati

  Vrnjačka Banja je podbacila jer polovinu apartmana izdaju " divljaci" a kontrole skoro da nema.

  Oceni komentar:
  0
  0