MINISTARSTVO: Potrebno je ispraviti nedostatke u udžbenicima za biologiju

MINISTARSTVO: Potrebno je ispraviti nedostatke u udžbenicima za biologiju

Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za osmi razred osnovne škole, a koji se odnose na "biološki smisao adolescencije", saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako se navodi u saopštenju, stručna komisija je proverila navode koji su se čuli u javnosti, a koji se odnose na određene interpretacije u tim udžbenicima.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalno prosvetnog saveta, koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja. Ministar i ZUOV dali su mišljenje na osnovu tumačenja naučnih činjenica, kao i da su konsultovani i Srpsko biološko društvo, kao i sve katedre bioloških fakulteta ‒ stoji u saopštenju.      

Zavod će uputiti obrazloženje izdavačima Klet, Zavod za udžbenike, Eduka, Data status, Gerundijum, Vulkan izdavaštvo i Novi Logos koji su dužni da u određenom roku dostave zavodu ispravljen rukopis udžbenika.

U javnosti se u prethodnom periodu vodila polemika oko toga da li lekcije o "Rodnom i polnom identitetu" treba da se nalaze u udžbenicima za osmi razred, a pojedini političari ocenili su da te lekcije predstavljaju "skandaloznu propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima, krše Ustav i zakone Srbije i koriste lažne podatke".

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan