Nazire se kraj mukama oko legalizacije kuća u Novom Sadu

Nazire se kraj mukama oko legalizacije kuća u Novom Sadu

Vlasnici kuća u Novom Sadu i okolini koji su započeli legalizaciju po starom zakonu i ona ih sada košta bezmalo kao kredit u "švajcarcima", najverovatnije će krajem aprila dočekati rasplet svog problema.

Po nalogu gradonačelnika Miloša Vučevića, u poslednjih nedelju dana Uprava za građevinsko zemljište i investicije snimila je stanje, zatim je formirana radna grupa koju sačinjavaju predstavnici grada i Udruženja "Prosperitet" koje okuplja oko 3.000 građana koji imaju problem sa legalizacijom svojih objekata.

Do kraja marta oni imaju rok da pripreme konkretno rešenje koje bi potom trebalo da usvoji Skupština grada na jednoj od sednica u aprilu.

Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača "Prosperitet", rekao je "Novostima" da ovo udruženje ostaje pri stavu iznetom pre oko godinu dana gradskim vlastima, da se dug za legalizaciju umanji za 60 odsto ukoliko se otplati odjednom.

Ugovori o legalizaciji po starom zakonu, navodi Ćirilović, prevideli su obračun kamata takozvanom komfornom metodom, što je dovelo do toga da im se dug i posle 10 godina otplaćivanja znatno uvećao.

Primera radi, ako je neko tada potpisao ugovor o legalizaciji svog objekta u vrednosti od 600.000 dinara na 240 rata, sada posle 10 godina otplaćivanja dužan je čak 750.000 dinara!

- Tim ljudima je eskontna stopa "pojela" glavnicu, jer je u određenom periodu iznosila i do 15 odsto na godišnjem nivou. Do 2012. godine primenjivan je obračun "kamata na kamatu", što je "istopilo" kompletnu desetogodišnju uplatu građana - navodi Ćirilović.

Ostatak vesti pročitajte OVDE.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan