NBS: Od oktobra poslodavci će zarade moći da uplate i neradnim danima

NBS: Od oktobra poslodavci će zarade moći da uplate i neradnim danima

Trenutno, ukoliko poslodavac odluči da u petak poslepodne isplati zaradu radnicima, novac može da "legne na račun" tek u ponedeljak, ili, u slučaju da se "zakači praznik", tek nakon njega.

Novi "Instant" platni sistem, koji će od oktobra pustiti u rad Narodna banka Srbije (NBS), omogućiće poslodavcima u Srbiji da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću.

Građani će istog trenutka na svojim računima imati uplaćeni novac, izjavila je generalna direktorka Sektora za platni sistem NBS Dragana Stanić.

- Radnici će za nekoliko sekundi dobiti platu, ako poslodavac odluči i kaže svojoj banci "želim da se ova transakcija izvrši kao instant plaćanja", jer će sve banke to nuditi svojim klijentima pa i poslodavcu – rekla je Stanić.

Ona objašnjava da će po nalogu poslodavca, transakcija za svega nekoliko sekundi proći kroz platni sistem NBS, a banka u kojoj građani imaju račun, dužna je da ta sredstva odmah prebaci na račun klijenta.

Instant plaćanje će biti moguće i putem telefona za sve građane koji, na primer, žele da svoje račune u prodavnici plate na ovaj način.

Troškovi će biti niži u odnosu na plaćanje karticama, jer banke prilikom svakog provlačenja kartice kroz terminal uzimaju proviziju.

- Novac će građani moći da prenesu bilo kom fizičkom licu ili da plate neki račun, ali ujedno, da u trgovini plate račun skenirajući telefonom KuAr kod (QR code), a trgovac će za razliku od kartičnih plaćanja ta sredstva dobiti za par sekundi – kazala je Stanić.

Korist od novog sistema će zato imati i trgovci, jer će novac za kupljenu robu leći i na njihove račune istog trenutka, što do sada nije bilo moguće, prenosi portal "Novosti".

Trgovci su do sada, u zavisnosti od ugovora koji imaju sa bankama, sredstva dobijali sa zakašnjenjem, a kod instant plaćanja, primalac sredstava novac dobija odmah, objasnila je Stanić.

Građani će novac moći odmah da podignu na šalteru ili na bankomatu, a banke su dužne da im omoguće pristup njihovom novcu 24 sata tokom cele godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan