Novi dom kao lek za bolesno srce heroja sa Košara

Novi dom kao lek za bolesno srce heroja sa Košara

Obnova porodične kuće šestočlane porodice Popov iz Bačkog Gradišta, koju su finansijski pomogli mnogi građani Srbije, u četvrtak 8. novembra je i zvanično završena.

U humanitarnoj akciji koju je organozovalo Udruženje građana "Novi Sad", nakon pet meseci radova postavljen je novi krov, kuća je proširena za pedeset kvadratnih metara, a unutrašnjost je opremljena novim nameštajem, kuhinjskim elementima i tehnikom.

Sudbina ranjenog ratnog veterana sa karaule Košare na Kosovu i Metohiji, Živka Popova, koji posle infarkta više nije mogao da izdržava četvoro dece i suprugu, rastužila je mnoge širom zemlje. Nakon što je glava porodice završila u bolnici, članovi domaćinstva, osim oskudne socijalne pomoći, više nisu imali nikakve prihode. Njihov krov je već dugo bio u lošem stanju i prilikom svake kiše sve prostorije su bile preplavljene.

 

 

Živku su prvi u pomoć pritekle kolege ratni veterani, a Udruženje građana "Novi Sad" započelo je akciju prikupljanja novca za sanaciju trošne kuće. Novosadski humanitarci, koji su poznati po sličnim akcijama, otvorili su žiro račun, građani iz cele Srbije počeli su da uplaćuju pare, a nekoliko društveno odgovornih kompanija doniralo je građavinski materijal. Porodici je takođe  obezbeđena pomoć u hrani i odeći. Najmlađim članovima familije Popov, Milici (7), Lazaru (17), Jeleni (13) i Tamari (8) kupljen je školski pribor. Stolar Mile, koji pravi i poklanja stolice za hranjenje beba, napravio je krevete za decu.

 

 

Neizvesnosti je doprinela i operacija srca kojoj je Živko bio podvrgnut dok su radovi bili u toku, ali koja se srećom dobro završila. Otac porodice je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji ranjavan nekoliko puta, ali posle nije dobio pravo na vojnu invalidninu. Da bi izdržao suprugu i decu radio je teške fizičke poslove, sve do infarkta, kada je saznao da mu je trideset odsto srca oštećeno.

 

 

 

Živko se danas oseća dobro, pije lekove i u četvrtak je prvi put primio goste u svom obnovljenom domu.

- Nisam mislio da je ovo moguće. Sadašnji životni uslovi su normalni, a prethodni nisu bili, jer smo imali šerpe po sobama kada je prokišnjavalo. Porodica se plašila da neću preživeti, ali sada su se smirili. Zahvalan sam građanima, opštini i udruženju, jer su nam pomogli. Trenutno primamo socijalnu pomoć, ali se nadam da će se uskoro sin i supruga zaposliti, pošto ja ne mogu da radim i pijem skupe lekove. Na ratištu sam ranjen u glavu i ruku i računam na to da će mi na kraju odobriti pravo na vojnu invalidninu – kaže Živko.

 

 

Supruga Piroška nije mogla da sakrije suze od prisutnih, jer konačno je osetila veliko olakšanje.

- Ne mogu vam opisati kako sam se osećala kada se razboleo. Bojala sam se za egzistenciju svoje porodice. Nisam verovala da će nam sanirati kuću sve dok nisu počeli sa radovima. Srećom, još uvek postoje dobri ljudi. Kada je sve završeno i kada je kuća nameštena, deca su vrištala od sreće. Primetila sam i promenu u njihovom raspoloženju, jer su postala veselija. Uvek su bili odlični učenici, ali zbog uslova života njihovi vršnjaci pre nisu tako često dolazili kod nas, a sada nam je dvorište stalno ispunjeno dečjim smehom – priča Piroška.

 

 

Proslavi završetka radova prisustvovale su komšije, novinarske ekipe, predstavnici Opštine Bečej, ali i đaci iz lokalne osnovne škole koji idu u razred sa najmlađim članovima porodice Popov.

Predsednik Udruženja građana "Novi Sad" Goran Bajšanski kazao je prisutnima da je vrednost radova na kući iznosila 1.200.000 dinara. Naglasio je da kada nekome treba pomoć, ne treba čekati na državu, već da građani treba da krenu sami da pomognu drugima i da su ovakve akcija pokazatelj da se zajedno može uraditi mnogo.

 

 

- Mi smo iz Novog Sada, ali smo pokazali da ne postoje granice među nama. Živko je na Kosovu i Metohiji pre svega branio svoj narod. Zato je bilo u redu da mu narod uzvrati malim znakom pažnje, a to je novi dom. On će ovako lakše nastaviti da se bori kroz život kako bi svoju decu izveo na pravi put. Na ovakav način, u teškim vremenima, mi našu decu učimo pravim vrednostima – rekao je Bajšanski.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan