NOVI ZAKON: Gradovi više neće imati nadležnost nad domovima zdravlja

NOVI ZAKON: Gradovi više neće imati nadležnost nad domovima zdravlja

Lokalnim samoupravama ostaće ingerencije nad službama Hitne pomoći i apotekama...

Kako prenosi portal 021.rs, u skladu sa novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji će se naći pred poslanicima i poslanicama Skupštine Srbije naredne nedelje, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo preuzeće nadležnost nad 44 doma zdravlja u Vojvodini.

Razgovori sa lokalnim samoupravama već su u toku.

 - U skladu sa očekivanim predstojećim odlukama, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo već uveliko obavlja koordinaciju sa svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Vojvodine, kao i sa lokalnim samoupravama, u cilju adekvatne pripreme za novi plan mreže zdravstvenih ustanova u Vojvodini – reklu su za 021.rs u sekretarijatu.

Pojašnjavaju da se prenose i osnivačka prava, te Pokrajina dobija nove nadležnosti nad zdravstvenim ustanovama.

Što se tiče Doma zdravlja "Novi Sad", na pitanje da li je Grad ušao u pregovore sa Pokrajinom o prenošenju prava i nadležnosti, u Gradskoj upravi za zdravstvo rekli su da će se ovim obavezama baviti po usvajanju zakona.

- Grad Novi Sad postupiće u skladu sa zakonskim obavezama kada navedeni zakon bude donet i stupio na snagu. Budući da je prvobitni nacrt zakona pretrpeo značajne promene i da se predlog zakona nalazi u proceduri, sve zakonske obaveze Grad Novi Sad će preduzeti po njegovom donošenju i stupanju na snagu – izjavili su za portal 021.rs u gradskoj upravi.

Zakon, inače, predviđa mogućnost formiranja zdravstvenih centara spajanjem domova zdravlja i opštih bolnica u onim gradovima koji imaju opšte bolnice. Novi Sad ima najveći dom zdravlja, ali ne i opštu bolnicu, te će biti izuzet iz procesa formiranja zdravstvenih centara. Zdravstveni centri biće pod ingerencijom Pokrajine na teritoriji Vojvodine, a pod ingerencijom Republike van granica Vojvodine. 

Isto po pitanju ingerencije odnosi se i na institute, klinike, kliničke centre, zavode za javno zdravlje i zavode za transfuziju krvi.

Prenošenje nadležnosti znači da će Pokrajina od sada davati poslednju reč o imenovanju rukovodstva i ovih ustanova koje prelaze pod njenu ingerenciju, a imaće svoje predstavnike i u upravni i nadzornim odborima. 

Kada je reč o nadležnostima koje će imati gradovi tj. lokalne samouprave, služba Hitne pomoći i apoteka i dalje ostaju pod gradskom ingerencijom.

Kompletan tekst može se pročitati na portalu 021.rs.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pera zvani Iskustvo

  pre 107 dana i 4 sata

  Imamo mi i Gradsko Porodilište.
  A svi znaju, pričaju o tome i prenose drugima - ono što meni svi zakoni Srbije brane da napišem.

  Oceni komentar:
  0
  0