NOVI ZAKON: Gradovi više neće imati nadležnost nad domovima zdravlja

NOVI ZAKON: Gradovi više neće imati nadležnost nad domovima zdravlja

Lokalnim samoupravama ostaće ingerencije nad službama Hitne pomoći i apotekama...

Kako prenosi portal 021.rs, u skladu sa novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji će se naći pred poslanicima i poslanicama Skupštine Srbije naredne nedelje, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo preuzeće nadležnost nad 44 doma zdravlja u Vojvodini.

Razgovori sa lokalnim samoupravama već su u toku.

 - U skladu sa očekivanim predstojećim odlukama, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo već uveliko obavlja koordinaciju sa svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Vojvodine, kao i sa lokalnim samoupravama, u cilju adekvatne pripreme za novi plan mreže zdravstvenih ustanova u Vojvodini – reklu su za 021.rs u sekretarijatu.

Pojašnjavaju da se prenose i osnivačka prava, te Pokrajina dobija nove nadležnosti nad zdravstvenim ustanovama.

Što se tiče Doma zdravlja "Novi Sad", na pitanje da li je Grad ušao u pregovore sa Pokrajinom o prenošenju prava i nadležnosti, u Gradskoj upravi za zdravstvo rekli su da će se ovim obavezama baviti po usvajanju zakona.

- Grad Novi Sad postupiće u skladu sa zakonskim obavezama kada navedeni zakon bude donet i stupio na snagu. Budući da je prvobitni nacrt zakona pretrpeo značajne promene i da se predlog zakona nalazi u proceduri, sve zakonske obaveze Grad Novi Sad će preduzeti po njegovom donošenju i stupanju na snagu – izjavili su za portal 021.rs u gradskoj upravi.

Zakon, inače, predviđa mogućnost formiranja zdravstvenih centara spajanjem domova zdravlja i opštih bolnica u onim gradovima koji imaju opšte bolnice. Novi Sad ima najveći dom zdravlja, ali ne i opštu bolnicu, te će biti izuzet iz procesa formiranja zdravstvenih centara. Zdravstveni centri biće pod ingerencijom Pokrajine na teritoriji Vojvodine, a pod ingerencijom Republike van granica Vojvodine. 

Isto po pitanju ingerencije odnosi se i na institute, klinike, kliničke centre, zavode za javno zdravlje i zavode za transfuziju krvi.

Prenošenje nadležnosti znači da će Pokrajina od sada davati poslednju reč o imenovanju rukovodstva i ovih ustanova koje prelaze pod njenu ingerenciju, a imaće svoje predstavnike i u upravni i nadzornim odborima. 

Kada je reč o nadležnostima koje će imati gradovi tj. lokalne samouprave, služba Hitne pomoći i apoteka i dalje ostaju pod gradskom ingerencijom.

Kompletan tekst može se pročitati na portalu 021.rs.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp novosadska toplana bebe jkp lisje raspored sahrana novi sad Republički hidrometeorološki zavod servisne informacije novi sad sahrane Vreme u Novom Sadu Vreme u Srbiji RHMZ novosadsko porodilište JGSP "Novi Sad" štrand servisne informacije isključenja struje elektrovojvodina bez vode vremenska prognoza novi sad radosne vesti raspored sahrana i ispraćaja betanija isključenje vode novosađani gradsko groblje porodilište novorođenčad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje JKP Vodovod i kanalizacija