NOVOSAĐANI: Radiologija nije Marijanina prva, ali jeste poslednja ljubav

NOVOSAĐANI: Radiologija nije Marijanina prva, ali jeste poslednja ljubav

Naša sugrađanka je vrstan radiolog i obožava svoj posao. Njena uža specijalnost je ženski imidžing i do sad je pomogla stotinama žena u otkrivanju i sprečavanju raka dojke. Uz to, posvećena je majka i žena koja ima mnogo različitih interesovanja. Topla i srdačna, baš onakva kakav bi svaki lekar trebalo da bude.

Dr Marijana Basta Nikolić rođena je 1980. godine u Novom Sadu, gde je završila osnovnu školu "Ivo Lola Ribar", potom srednju Medicinsku školu, smer za laboranta, a nakon toga i Medicinski fakultet, koji je upisala sa željom da postane ginekolog. Radiologija, koju je specijalizirala, nije joj bila ljubav na prvi pogled, ali jeste na poslednji. Od prvog radnog dana, zaposlena je u Centru za radiologiju Kliničkog centra Vojvodine, gde je pre toga i volontirala.


Majka je dve devojčice, Sofije i Iskre i supruga dr Dragana Nikolića, hirurga i upravnika Urgentnog centra KCV, a njena majka je Sonja Basta, jedna od Novosađankama najdražih pedijatrijskih sestara koje obavljaju kućne posete porodiljama i bebama.

Od detinjstva se razumem u kompjutere, a radiologija je uvek bila moderna, savremena, digitalizovana i jedna od najinventivnijih grana u medicini. Ovo je veoma široka oblast i najubrzanije se razvija. Kockice su se poklopile tako da je zaista zavolim. Pronašla sam se najviše u ženskom imidžingu, odnosno ginekološkoj radiologiji i radiologiji dojke. Samim tim, moja želja sa početka studija je ostvarena, samo u jednoj drugačijoj i elegantnijoj formi – kaže Dr Basta Nikolić za portal Moj Novi Sad.

Doktorirala je upravo na temu ženskog imidžinga, a pet godina je bila je zamenica upravnika Centra za radiologiju. Još kao specijalizant, izabrana je za predstavnika mladih radiologa u okviru Evropskog udruženja radiologa. Kao vrlo mnlada, postala je recenzent vrhunskih evropskih naučnih časopisa.


–  Od dijagnostike dojke sam s početka imala ogroman strah. Ona jeste teška i složena, ali je i predivna. U Centru za radiologiju mi već dugo radimo skrining karcinoma dojke, a od pre nekoliko godina prvi smo na ovim prostorima počeli da radimo novu metodu za biopsiju dojke, kao i mamografiju. Trenutno radimo na uvođenju još novih metoda, a ja obožavam inovacije – nabraja novosadska doktorka.

Od 2019. godine je koordinator projekta "Prva mamografija", gde sa pokretnim mamografom odlaze u manja mesta po Vojvodini i snimaju se žene na terenu. Na taj način do sada je pregledano oko 9.000 žena iz Vojvodine.

–  Ono što je najvažnije, pored toga što su žene pregledane, a mnogi karcinomi otkriveni na vreme, je to što smo na taj način u ženama probudili svest o važnosti preventivnih pregleda. Na žalost, još uvek nam zdravstvena prosvećenost nije na zavidnom nivou, pogotovo u manjim mestima. U Novom Sadu je nešto bolja situacija – naglašava ona.

Uz to, koordinator je za specijalizante pri Katedri, kao i koordinator za studente na koji studiraju engleskom jeziku.


U poslu radiologa najlepši je osećaj kada pomogneš čoveku, kada otrkiješ nešto na vreme, kada nešto sprečiš, sačuvaš nečije zdravlje i život. Nažalost, bude i drugačijih slučajeva, i za to nas niko na fakultetu ne priprema, to je uvek vrlo teško. Lep je i osećaj rada sa studentima, da to znanje koje je vama nekada neko dao, nastavite da prenosite dalje – uverena je dr Basta Nikolić.

Jedno vreme bavila se i estetskom medicinom, u čemu je veoma uživala, jer joj je prijalo da doprinese da se lepa žena oseća još lepšom i, samim tim, radosnijom.

Novi Sad je grad iz kojeg, kako kaže, nikad neće uteći, jer ga smatra divnim. Tačnije, odrasla je u istom kvartu gde i sada živi, u blizini "Loline" škole, koju je, pre nje, pohađao i njen otac, a nakon nje jedna, a sada i druga ćerka.

–  Uvek sam bila radoznala i svestrana, mislim da nije bilo sekcije u školi koju ja nisam pohađala. Volela sam uvek i da pišem, vodila sam školske priredbe, recitovala... Engleski sam učila od trećeg razreda osnovne škole, te sam brzo došla do profesionalnog nivoa, što mi je od izuzetne važnosti za moj sadašnji posao, a paralelno sa fakultetom sam vodila svoju školu engleskog jezika – priseća se naša sagovornica.


Marijana se s nežnošću i ljubavlju priseća svog pokojnog oca, koji je radio kao laborant u Zavodu za transfuziju, za koga tvrdi da je bio izuzetan, a jednostavan čovek, a uz to i veliki vizionar. Upravo zahvaljujući njemu je u detinjstvu i dobila prvi kompjuter i učila engleski, u vreme kada je to bila retkost, jer je osetio da je u tome budućnost.

Takođe me je vodio u pozorište i u amanet mi ostavio da svaku knjigu koju počnem da čitam, moram da pročitam do kraja, i ja se i dan danas toga držim. Veoma volim književnost, a mnoge knjige sam i prevodila. Nikad nisam znala da se držim samo jedne stvari – kroz smeh kaže novosadska doktorka.

Danas joj "vetar u leđa" i daje njen suprug, a ponosna je i na svoje ćerke. Veliku podršku u svemu pruža joj i majka Sonja.

Ženama uvek poručujem da budu jednako brižne i nežne prema sebi koliko bi bile prema osobama koje vole najviše na svetu, dakle, da tu ljubav primene na sebe – završava našu priču dr Marijana Basta Nikolić, naša Novosađanka.

Oceni vest:
20
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan