Poverenica: Služba za katastar nepokretnosti manje dostupna siromašnima, posredno diskriminiše i druge ugrožene grupe

Poverenica: Služba za katastar nepokretnosti manje dostupna siromašnima, posredno diskriminiše i druge ugrožene grupe

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture jer stavljaju u neopravdano nepovoljniji položaj osobe lošijeg imovinskog stanja i nižih prihoda.

U predlogu za ocenu ustavnosti Poverenik je posebno istakao da ove odredbe uskraćuju mogućnost da se građani i građanke neposredno obrate Službi za katastar dolaskom na šalter ili putem pošte, već se ovom organu moraju isključivo obratiti preko e-šaltera, pri čemu ispravnost dokumentacije koja se prilaže moraju prethodno da provere profesionalni korisnici (advokati i geodetske organizacije). Ono što je izvesno da će ovaj način podnošenja zahteva, pored isključivanja velikog broja građana dovesti i do njihovog dodatnog finansijskog opterećenja jer će pored republičkih administrativnih taksi morati da plate i usluge advokata i geodetskih organizacija – objašnjava poverenica.

Ovakvo zakonsko rešenje umanjuje dostupnost Službi za katastar nepokretnosti i posebno neopravdano nepovoljnije pogađa, pre svega, siromašne građane i one sa manjim prihodima. Poverenica kaže da, naizgled neutralna odredba, posredno diskriminiše i može da dovede u neopravdano nepovoljniji položaj i pojedine pripadnike drugih ugroženih grupa koje su inače u većem riziku od diskriminacije i siromaštva, kao što su osobe sa invaliditetom, stariji, građani koji žive u manje razvijenim i ruralnim područijima, Romi i dr. a takođe isključuje i osobe koje nemaju tehničke mogućnosti i digitalne veštine, navodi se u saopštenju.

Jedno od osnovnih načela Ustava Republike Srbije, kao i Zakona o zabrani diskriminacije je da svi moraju biti pred zakonom jednaki i da je zabranjena diskriminacija po bilo kom osnovu, pa i po osnovu imovnog stanja. Pored toga, ovakvom odredbom krše se i osnovna načela postupka, kao što su načelo zaštite prava stranaka i ostvarivanja javnog interesa, pomoći stranci, kao i načelo delotvornosti i ekonomičnosti postupka – dodaje Janković.

 U predlogu za ocenu ustavnosti i zakonitosti ukazano je da prilikom propisivanja određenog uslova koji važi za sve, treba uzeti u obzir da se ne sme zanemariti činjenica da određena grupa lica, zbog svog ličnog svojstva ima drugačiju poziciju ili situaciju, i da ukoliko se ta situacija ne uvaži ona može dovesti do nejednakog tretmana. Kako se ovo ne bi događalo jako je važno da se u fazi pripreme zakona i drugih opštih akata ispoštuje procedura i traži mišljenje od svih relevantnih organa, što u konkretnom slučaju nije urađeno. Pored toga, poverenica podseća i na propisanu obavezu za sve organe javne vlasti iz Zakona o zabrani diskriminacije, a to je da se prilikom pripreme propisa uradi procena uticaja propisa na socioekonomski ugrožena lica, zaključuje se u saopštenju na sajtu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Podsećamo, Republički geodetski zavod je početkom januara saopštio da je uvođenjem novog sistema upisa nepokretnosti "zaokružena profesionalizacija i digitalizacija katastra i demontiran stari koruptivni sistem" a  da se u prethodna dva meseca "potvrdilo i da se usluge advokata nisu naplaćivale kako su zlonamerni pojedinci plasirali u medijima pokušavajući da izazovu nezadovoljstvo građana, već je tržište formiralo drugačije cene prilagođene realnosti". 

RGZ: Za dva meseca primene novog sistema upisa u katastar, broj zahteva učetvorostručen

Nekoliko dana kasnije, Udruženje potrošača "Efektiva" predala je Ustavnom sudu inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova.

"Efektiva" upozorila na diskriminaciju građana pri onlajn upisu u katastar

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan