Protest protiv "Novog Sada na vodi": Gradska vlast ne može tek tako da zagradi međunarodni plovni put (FOTO i VIDEO)

Protest protiv "Novog Sada na vodi": Gradska vlast ne može tek tako da zagradi međunarodni plovni put (FOTO i VIDEO)

Protest protiv projekta "Novi Sad na vodi", pod sloganom, "Vidi, gari, možemo zajedno", održan je u subotu na nasipu iznad Dunavca Šodroš.

Društveni aktivisti su govorili pred stotinak okupljenih građana i pozvali na solidarnost u odbrani prirodnih bogatstava Srbije, ali i u borbi za smenu aktuelnog režima. 

Aktivistkinja kampanje "Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!" i jedna od organizatorki protesta, Olivera Radovanović, rekla je prisutnima da inicijativa slavi 200 dana postojanja, ali da su doživeli neprijatnosti od svojih saboraca.

Ovo je previše ozbiljna priča da bi bilo ko od nas u Novom Sadu u Vojvodini u Srbiji imao tapiju. Sve ovo ovde treba da nas spaja, a ne razdvaja i u to ime poručujem, "Vidi, gari, možemo i moramo zajedno" jer nemamo gde i nema ko drugi da nas brani – izjavila je Olivera.


Novinar i predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenio je da je situacija u Srbiji danas nemoguća i da iz dana u dan sve luđe stvari postaju normalne.

Oni su rešili i oni će unakazati ovaj deo Novog Sada samo zbog svog profita. Njih ne interesuje ni vaš život, ni vaše lepote, ni vaša mladost i uspomene. Njih interesuje samo njihov bolji materijalni položaj i da ukradu ono što do sada nisu ukrali. Zato vas molim da se svaki put okupite i branite svoje prirodne lepote. Otkad su došli ovi pustoši vidimo koliko gradova su unakazali. To što rade i pokušavaju ovde, negde su već uradili i imaju u planu da još gradova unakaze da bi sebi ostavili nekakve spomenike i naravno – da bi oteli naše novce – rekao je Bodrožić.


On je primetio da se protiv onih koji su sve uzurpirali i koji sve kontrolišu može boriti, što su pokazali i mnogi protesti jer tada se predstavnici režima ne osećaju sigurno 

Arhitekta Dragoljub Bakić iz Beograda poručio je Novosađanima da su pravi građani.

Vi ste svesni etike građanske odgovornosti i razumno ste se pobunili protiv jedne bahate i pohlepne vlasti koja hoće da otme nešto što je vaše. Beogradski maheri sada kidišu na Makiš, a to je jedino vodosnabdevanje Beograđana. Ja sam poručio građanima da će sakupljati kišnicu i kupiti vodu iz oluka ukoliko se tome ne usprotive – izjavio je poznati arhitekta.


Bakić je rekao da sadašnja vlast očigledno misli da jedna gradska uprava tek tako može da zagradi jedan plovni put. 

Pazite, Dunav je Koridor 7. O njemu brinu dve međunarodne dunavske komisije, jedna u Beču, a druga u Budimpešti, a naročito brine Briselska komisija za saobraćaj. Tu su neverovatni hidrološki problemi. To je zaista pravi zločin, ali ne samo ekološki nego i urbanistički i društveno-politički zločin i ekonomski i sociološki. Meni se čini da polako odstupaju, ali to još uvek ništa ne znači. Moramo videti kakav će biti Generalni urbanistički plan koji još uvek nije ugledao javnost, pa ćemo saznati šta su predvideli, ali od Dunavca i Šodroša moraju dići ruke. Oni su zaboravili šta znači zimski period i led kad se nakupi, pa kad se tu zaglavi gde ste vi suzili jedan plovni put. A kroz Srbiju taj put ide 600 kilometara – objasnio je Bakić.

On je rekao da ovakvi planovi podležu međunarodnim zakonima i da im se to sigurno neće dozvoliti.

Bakić je pozdravio saradnju opozicionih stranaka, građanskih pokreta i inicijativa u odbrani Šodroša. Rekao je da je to model na koji se treba ugledati da bi se osvojila vlast u Beogradu jer od dijaloga sa režimom nema ništa. 


Aktivista Pokreta "Tvrđava" iz Smedereva, Nikola Kolja Krstić, poručio je građanima da, ako odustanu od protesta, Srbija koja je zelena i bogata vodom prestaće da postoji i postaće zemlja hotela i šoping molova. 

Đorđe Miketić iz beogradske Odborničke grupe "Srce grada" rekao je da nije dovoljna promena vlasti već da je potrebna promena celog eksploatatorskog sistema. On je pozvao na solidarnost uprkos razlikama.


Branka Ćurčić
iz novosadske "Grupe za konceptualnu politiku" je ocenila situaciju u društvu kao veoma tešku.

Na ivici smo potpunog gubitka solidarnosti, sluha jednih za druge i za politički trenutak u kojem se nalazimo. Nalazimo se u trenutku dobrovoljnog odricanja građana i nekih aktivista od političkih prava, od prava da učestvujemo u civilnom društvu i političkom životu ove zemlje i grada – rekla je Ćurčić.

Ona je predložila Novosađanima da nezavisni građanski kandidati izađu na izbore za Savete mesnih zajednica koji će se održati na leto ove godine. 

Da predlažemo svoje komšije i da biramo jedni druge jer to su jednini građanski, a ne stranački izbori, jedine institucije građana koje imamo. Pozivamo vas da nam se pridružite, da budemo solidarni, da nam pomognete u ovoj akciji – izjavila je Ćurčić.


Branislav Guta Grubački
iz Pokreta "Novi optimizam" pozvao je građane da sledeće subotu dođu u Beograd na protest ekologa. 

Skup je završen pesmom Uroša Turkulova "Vidi, gari, ne može".

"Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!"

Nekoliko udruženja građana i opozicionih političkih partija pre više meseci organizovali su akciju "Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!". Njihov cilj je da se spreči plan gradskih vlasti da se na Šodrošu nasip pomeri u korito reke i da se više stotina hektara pretvori u građevinsko zemljište. 

Oceni vest:
30
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ZAJEDNO - MNOGO SMO JAKI!

  pre 1176 dana i 12 sati

  Zaboravili su ovi, ko je sve i šta radio 1989-te.
  Misle, tunjavi Gari, neće tu ništa biti.
  Će se iznenade.

  Oceni komentar:
  6
  17
 • Tiosav S. Marjanović

  pre 1175 dana i 19 sati

  A je l' neko rekao ovim zamlatama i vašem novinaru da će plan protiv kog protestuju biti izmenjen?

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Ne nasedaj prijatelju na fraze

  pre 1175 dana i 15 sati

  Neće biti izmenjen, ako niko nije dao saopštenje o tome, zvanično.

  Oceni komentar:
  1
  6