Rasprava: Da li može da se korumpira borba protiv korupcije?

Rasprava: Da li može da se korumpira borba protiv korupcije?

U Novom Sadu u Medija Hub prostoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine, održane su juče konsultacije organizacija civilnog društva i aktivista Vojvodine posvećenih borbi protiv korupcije.

Tema konsultacije bila je aktuelna izrada teksta nacrta Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji.

Konsultacije je organizovao Institut za istraživanje korupcije Kareja iz Pančeva, uz podršku Podrinjskog antikorupcijskom tima PAKT iz Loznice. Predstavnik Kareje Siniša Janković  ujedno i član Radne grupe za izdradu navedenog dokumenta, informisao je prisutne o njegovoj izradi, kao i o spornim pitanjima koja od prvog sastanka opterećuju proces izrade. Tu spadaju odsustvo analitičkih podataka o ishodu sprovođenja prethodne Nacionalne strategije, koja je istekla pre pet godina kao i analiza sadašnjeg stanja korupcije.

Postavilo se pitanje: ukoliko ne znamo kakav je efekat na borbu protiv korupcije imala prethodna Nacionalna strategije, čemu onda izrade identične? Da li se u tom slučaju radio o iskrenoj nameri borbe protiv korupcije, ili o nameri da se prikaže privid borbe protiv korupcije? 

Miroslav Mijatović predstavnik PAKT-a upoznao je prisutne sa stanjem korupcije u oblasti ekologije, sa osvrtom na primer eksploatacije litijuma. Na temu korupcije u ekologiji govorila je i aktivistkinja Dragana Arsić.


U daljoj diskusiji aktivisti su pokušali da odgovore na pitanje: može li da se korumpira borba protiv korupcije?

Prisutni građanski aktivisti istakli su da su od značaja i antikorupcijske aktivnosti na nivou pokrajine. Posebno nepostupanje pokrajinske vlade u vezi sa uspostavljanjem pokrajinske antikorupcijske komisije. U tom smislu, prisutni aktivisti ohrabruju pokrajinsku administraciju da učini napor i da bez odlaganja formira pokrajinsku anktikorupcijsku komisiju, koja je trebalo da bude formirana još 2019. godine.  

Ovo su bile treće konsultacije sa organizacijama i aktivistima u vezi sa izradom nacrta Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Srbiji. Prve su održane u Beogradu, druge u Pančevu. Krajem meseca očekujemo konsultacije na Jugu Srbije.  

Navedene aktivnosti deo su projekta "Treba nam Nacionalna strategija za stvarnu borbu protiv korupcije u Srbije, a ne fiktivnu" koji Kareja sprovodi uz podršku SMART Balkan – Građansko društvo za povezan Zapadni Balkan, a koji se odvija u okviru Centra za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a koji finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan