REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Mladi u Srbiji nezainteresovani za ratove 90-tih

REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Mladi u Srbiji nezainteresovani za ratove 90-tih

Mlade u Srbiji ne interesuju ratovi 1990-ih na prostoru Jugoslavije, a pokazuju i nedostatak poznavanja tih događaja.

To pokazuje Istraživanje stavova mladih u Srbiji o ratovima 1990-ih koje je sprovela Inicijativa mladih za ljudska prava i koje će biti predstavljeno u ponedeljak.

Inicijativa mladih za ljudska prava je avgusta 2023. godine sprovela istraživanje na temu stavova mladih u Srbiji o ratovima devedesetih, u saradnji sa agencijom za istraživanje javnog mnjenja SmartPlus. Cilj ovog istraživanja je ispitivanje znanja mladih o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, njihovim akterima i počiniocima ratnih zločina, kao i odnosu mladih prema Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, NATO bombardovanju, Kosovu i suočavanju sa prošlošću.

U poslednjih nekoliko godina zabeležen je značajan porast negiranja i revidiranja činjenica o zločinima koji su počinjeni tokom ovih ratova u različitim društvenim praksama, kao što je medijsko izveštavanje o ratovima devedesetih, komemoracije ratnih zločina, političke kampanje, politički angažman osuđenih ratnih zločinaca i šire posmatrana politika sećanja na ratove devedesetih. Uz to, istraživanja pokazuju brojne probleme kada je u pitanju prezentacija činjenica u udžbenicima istorije. 

 Istraživanje "Stavovi mladih u Srbiji o ratovima devedesetih" ukazuje na nedostatak interesovanja i poznavanja ratova devedesetih od strane mladih, kao i na sistemske nedostatke koji su doprineli formiranju stavova mladih koji se odnose na pomirenje u regionu i suočavanje sa prošlošću. 

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Prirodno

    pre 170 dana i 1 sat

    Normalno. Šta ih briga. Imaće oni svoje, nove, modernije i jače ratove.
    Za veća uništenja i bolja, efektnija istrebljenja.
    Neće valjda da se bakću sa zastarelim.

    Oceni komentar:
    1
    13
  • maks

    pre 170 dana i 1 sat

    Generacija bezličnih debila, koji mogu sve da prihvate..

    Oceni komentar:
    1
    11
  • Новосађанин

    pre 169 dana i 9 sati

    Наручено истраживање спроведено од стране inicijative чије се деловање своди на пропагирање лажне државе „Косово” и „геноцида” (који то није) у Сребреници.
    Знају млади ко је наш народ убијао, знају да смо за Југославију дали све а из ње изашли ослабљени управо јер смо слепо веровали у bratstvo i jedinstvo, за разлику од других који су само чекали тренутак да нам забоду нож у леђа.
    Не поновило се!

    Oceni komentar:
    0
    4
  • Nidza

    pre 169 dana i 6 sati

    Kao mlada osoba pronalazim vecinske komentare uvredljive ka mojoj generaciji. Da vam nesto objasnim... Svesni smo mi ko je ubijao, ko je krao i sta se sve desilo. Jako je mali broj ljudi koji bas nista ne znaju, ali cu vam reci da nas delimicno ne zanimaju neke stvari. Zanima nas trenutna drzava, gde zivimo i kakav cemo zivot voditi. Ono sto je vasa generacija pokrenula treba vi da resite. A ne da sedite i komentarisete clanak kako niko nije zainteresovan za vase probleme. RESAVAJTE!

    Oceni komentar:
    0
    2
  • vladimir

    pre 167 dana i 10 sati

    Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii???

    Oceni komentar:
    0
    0