Sedmi "21114 Film fest" od četvrtka do nedelje na Novom naselju

Sedmi "21114 Film fest" od četvrtka do nedelje na Novom naselju

Biće prikazano više od 30 filmskih naslova!

Sedmi po redu "21114 Film fest" održaće se od 9. do 12. septembra na nekoliko lokacija na otvorenom na Novom naselju.

Festival će pored posetiocima dobro poznate lokacije, livade u ulici Bate Brkića 34 (lokaciji budućeg Kulturnog centra Novo naselje), ove godine imati programe i na još dve zelene površine u ovom delu Novog Sada. U pitanju su, stanovnicima Naselja dobro poznat, park "Među brezama" (Bate Brkića 24 sa dvorišne strane – parking u Ulici Braće Dronjak između brojeva 13 i 15), kao i livada prekoputa Gerontološkog centra, odnosno bioskop "Kod Ike i Tibora", koji je premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju festivala. Novosađani će tako moći, na tri lokacije, da uživaju, kako u najnovijim naslovima autora iz celog regiona, tako i u takmičarskoj selekciji kratkog metra "Zlatni Čep", ali i po prvi put u internacionalnoj selekciji! 

Program festivala između ostalih čine filmovi: "Lihvar" (Režija: Nemanja Ćeranić, uloge: Dušan Petković, Strahinja Blažić, Jovo Maksić), "Prolećna pesma" (Režija: Natalija Avramović, uloge: Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Svetozar Cvetković), "Mare" (Režija: Andrea Štaka, uloge: Marija Škaričić, Goran Navojec, Mirjana Karanović), "A.S. (25)" (Režija: Milena Grujić, uloge: Vladimir Gvojić, Nikola Šurbanović, Dominika Walo, Rambo Amadeus) i "Ime naroda" (Režija: Darko Bajić, uloge: Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić),

Kliknite na sliku za veću rezoluciju

Pored uživanja u najnovijm filmskim ostvarenjima, publika će imati i vrlo težak zadatak – da izglasa najbolji film iz selekcije kratkometražnih filmova "Zlatni čep". Za ovu, sada već tradicionalnu nagradu putem konkursa Novog kulturnog naselja, prijavilo se destine filmova iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

– Izuzetan odziv na konkurs za takmičarsku selekciju, kao i kvalitet pristiglih filmova, pokazuje da je stvaralaštvo, u teškom periodu iza nas, ipak uspelo da opstane. Selekcija "Zlatni čep" doneće naslove koje, prema mom mišljenju, treba prikazati i na televiziji, a ne samo na festivalima. Vrlo težak zadatak za selektorski tim, ali uspeli smo da predstavimo posetiocima zaista kvalitetan filmski program, u pravom smislu te reči – istakao je jedan od članova selektorskog tima festivala, filmski autor i novinar, Aleksandar Reljić

Filmovi iz ove selekcije biće prikazani u četvrtak, na otvaranju festivala, dok će "Zlatni čep" (autorski rad akademskog vajara Dejana Jankova), u nedelju biti dodeljen autoru čiji film osvoji najviše simpatija publike sedmog "21114 Film festa".  Svi oni koji ove filmove ne stignu da pogledaju u četvrtak, imaće priliku da, nakon proglašenja pobednika, to učine u bioskopu postavljenom u parku "Među brezama" (između ulica Bate Brkića i Braće Dronjak).

Bioskop "Kod Ike i Tibora", na livadi prekoputa Gerontološkog centra na Novom naselju, nakon uspešne premijere 2020. godine, donosi novinu u ovogodišnji program festivala: internacionalnu selekciju! Putem konkursa na filmskoj platformi FilmFreeway, na adresu NKN stiglo je više od 1.000 prijava iz celog sveta, a selektorski tim odabrao je 15 naslova filmskih ostvarenja u kratkometražnoj formi. Gledaocima će, na ovoj lokaciji, u petak od 19.30 biti prikazani radovi autora iz Brazila, Francuske, Ukrajine, Grčke, Rusije,... dok će u subotu, doajeni novosadskog umetničkog života Ilija Ika Bašić i Tibor Vajda uz razgovor sa publikom i filmove "Otkud ovde muzej?" i "Blago zavičajnog muzeja Čerevića" predstaviti kultrurološki profil zavičajnog muzeja u Čereviću kroz četiri dekade postojanja.


 

Kao i prethodnih godina, ulaz na sve sadržaje je besplatan, a kompletan program i satnica sedmog "21114 Film festa" dostupni su na Facebook i Instagram stranici Novog kulturnog naselja.

Filmski festival na Novom naselju, na jedinstvenim lokacijama pod otvorenim nebom prošlih godina je prikupio velike simpatije publike, te je prošlogodišnja izdanja festivala posetilo više od deset hiljada Novosađana. "21114 Film fest" jedna je od aktivnosti u sklopu višegodišnje inicijative Novog kulturnog naselja da ovaj deo Novog Sada dobije Kulturni centar. Novo kulturno naselje i upravo inicijativa za osnivanje kulturnog centra na Novom naselju, bili su jedan od važnih činilaca za kvalitet i raznovrsnost aplikacije grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2022.

Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu te inicijative od 2014. do danas uspešno realizovalo 16 festivala, preko 1.100 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, akcija ozelenjavanja, čišćenja i uređivanja javnih prostora kao i nekolicinu međunarodnih projekata.


Projekat je podržan od strane Gradske uprave za kulturu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i dugogodišnjih prijatelja festivala.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan