SSP, PSG, PzP, APV: Umesto Gradske bolnice, Novosađani dobili rupu u budžetu

SSP, PSG, PzP, APV: Umesto Gradske bolnice, Novosađani dobili rupu u budžetu

Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Akcija progresivne Vojvodine poslali su zajedničko saopštenje povodom prestanka rada Kovid bolnice na Mišeluku i spekulacija šta će u ovog zgradi ubuduće biti.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti: 

– "Početkom juna 2023. godine Kovid bolnica na Mišeluku prestala je da prima Kovid pacijente i početkom septembra 2023, nakon kraćeg renoviranja i organizacionog prilagođavanja, nakon više decenija čekanja otvorena je Gradska bolnica Novi Sad" – ovo bi bila realnost u zemljama EU, ali za Srbiju u kandžama SNS-a to je samo nedosanjani san. Gospodo iz SNS, uložili ste više od 50 miliona evra iz našeg budžeta u izgradnju i opremanje objekta na Mišeluku i sad, kad je pandemija gotova, vi ćutite i pravite se da obećanje o Gradskoj bolnici nikad nije postojalo u vašim marketinškim kampanjama, ili na oproštajnoj torti za Miloša Vučevića.

FOTO: Vučević proslavio 10 godina na mestu gradonačelnika, na stolu torta s bagerima

Budući da to nije učinio SNS, Novosađanima će ovo SNS nepočinstvo morati da objasne gradske organizacije SSP, PSG, APV i PzP.

1. Naprednjaci žele da osnuju Gradsku bolnicu, ali pojma nemaju kako to da urade. To potvrđuje njihova nesposobnost da na otvaranju Kovid bolnice obezbede više od 20% potrebnih medicinara i u objekat uvedu gradsku pijaću vodu.
2. Objekat na Mišeluku je planiran za ustanovu druge javne namene ili za prodaju privatnim investitorima. Nesposobnost naprednjačke vlasti da jedan tip bolnice prevede u drugi tip bolnice unapred negira ovaj scenario. Naše organizacije su opredeljene da Novi Sad što pre dobije Centar za palijativnu negu, ali građanima je neophodna i Gradska bolnica.
3. Jedini cilj izgradnje Kovid bolnice baš na Mišeluku, uprkos apelima stručne javnosti i opozicionih partija da su druge lokacije bolje rešenje, bio je besplatno komunalno opremanje i podizanje atraktivnosti lokacije za naprednjačke investitore i njihove planove za hiljade stanova na Mišeluku. Koliko su ove ideje gradskih vlasti problematične videli smo i u ponedeljak, 19. juna, kada je propala prodaja tri parcele na Mišeluku. Tako je ostala upitna čak i projektovana zarada gradskog budžeta od 868 miliona, koja je i inače bila manja od planiranih milijardu dinara iz gradskog budžeta za komunalno opremanje Mišeluka samo za 2023. godinu. Na ponovljenoj licitaciji ćemo videti da li je investitorima bliskim SNS bila potrebna još veća zarada ili će nadolazeća ekonomska kriza dovesti do toga da je Grad Novi Sad spiskao milione evra za pripremu i opremanje jednog velikog – NIČEGA.

Gradske organizacije SSP, PSG, PzP i APV u ime građana Novog Sada zahtevaju od Miloša Vučevića i SNS da u najkraćem roku u objektima bivše Kovid bolnice Mišeluk otvore Gradsku bolnicu, što ne isključuje mogućnost da se u delu objekta otvori i Centar za palijativnu negu, ustanove neophodne građanima Novog Sada i Vojvodine.

Svesni smo blizine odlaska SNS sa vlasti, ali ogromni problemi u zdravstvenoj zaštiti naših sugrađana ne mogu da čekaju taj dan već zahtevaju hitna rešenja – zaključuje se u saopštenju Gradskih odbora Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, Pokreta za preokret i Akcije progresivne Vojvodine.

Podsećamo, na otvaranju Kovid bolnice rečeno je da će ona, nakon epidemije, biti pretvorena u Gradsku bolnicu. Krajem prošle godine ministarka zdravlja je izjavila da bi kovid bolnice mogle da postanu centri za palijativnu negu, nakon čega je više puta ponovljeno da još uvek ništa nije odlučeno i da će se uskoro znati za čega će ove bolnice ubuduće služiti. 

FOTO: Otvorena kovid bolnica na Mišeluku, prvi pacijenti stižu danas iz KCV-a 

Kovid bolnice postaju centri za palijativnu negu?


Kada je bolnica na Mišeluku zatvorena za kovid pacijente, rečeno je da će se ona koristiti "za druge potrebe Kliničkog centra Vojvodina":

Kovid bolnica na Mišeluku prestala sa radom

Oceni vest:
8
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Marina

    pre 313 dana i 19 sati

    Nisam stručnjak iz te oblasti ali sam neko ko je iskusio problematiku nedostatka palijativnog zbrinjavanja u našem gradu, a i šire, pretpostavljam. Da li ste svesni koliko na nama, porodicama kojima je ova vrsta medicinske usluge neophodna, zarađuju privatni starački domovi????

    Oceni komentar:
    1
    20
  • IZNOGUD

    pre 313 dana i 18 sati

    .A piše ...nako više decenijskog čekanja...

    Oceni komentar:
    0
    5
  • Ljuljup

    pre 312 dana i 22 sata

    Mislim dasu JAKO pobrkani datumi jer septembar 2023 još nije nastupio
    Ko tu koga laže i pokušava da huška narod
    Izgleda da samo to i znaju.
    SRAMOTA ČIME SE SLUŽE.

    SRAMOTA.

    Oceni komentar:
    6
    1