Stočari traže hitan sastanak s Vučićem i Brnabić

Stočari traže hitan sastanak s Vučićem i Brnabić

Savez proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) uputio je pismo predsednici Vlade Ani Brnabić i predsedniku države Aleksandru Vučiču, u kome zahteva hitan sastanak na kome bi se dogovorili o pomoći države stočarima u žitaricama.

Tražimo hitan sastanak radi dogovora o pomoći proizvođačima goveda, svinja i ovaca u žitaricama, kako ne bi i ovo malo stočnog fonda otišlo na prinudno klanje – navedeno je u pismu.

Dodaje se da stočari traže i formiranje radne grupe koja će se redovno sastajati u Vladi, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu za selo i Skupštinskom odboru za poljoprivredu.

SPAS traži i uvođenje prelevmana (zaštitna taksa kojom se nadoknađuje razlika između niže cene uvezene robe i više cene domaćeg proizvoda) na uvoz žive stoke (osim priplodnih grla) mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Osim toga, to udruženje je navelo i da zahteva da se redovno isplaćuju subvencije i podsticaji u Vojvodini, kao i u ostatku Srbije, i to i za velike i za male poljoprivrednike.

Oni traže i da se zbog suše proglasi elementarna nepogoda u poljoprivredi i time ne naplaćuje taksa za odvodnjavanje.

U pismu je navedeno da će na sastanku predložiti niz mera kako bi se zaustavilo "gašenje" stočarstva i iseljavanje stanovništva iz sela.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Đoka

  pre 155 dana i 13 sati

  Ne zanimate vi njega.
  Da ima koristi od vas, živeli bi 7 puta bolje.

  Oceni komentar:
  0
  3