Trećina punoletnih građana Srbije puši barem jednu cigaretu dnevno

Trećina punoletnih građana Srbije puši barem jednu cigaretu dnevno

Prema  rezultatima Istraživanja o efektima i stavovima u vezi sa duvanom, koje je sproveo Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" krajem 2016. godine, oko 57 odsto pušača u toku dana u proseku popuši između 11 i 20 cigareta, tačnije ne kupuje drugu paklu.

Najveći broj pušača, 41 odsto, je radnoaktivno stanovništvo, starosti od 45 do 59 godina. Među njima najviše je nezaposlenih, 44 odsto.

Primećeni su i pozitivni trendovi – u posmatranom periodu prestalo je da puši 13 odsto punoletnih građana, prenosi "Blic".

Podaci poslednjeg istraživanja pokazuju da skoro svaki drugi pušač ima želju da prestane da puši, ali da je za 76 odsto njih prepreka za ostavljanje duvana jaka pušačka navika. Za 21 odsto građana uticaj okoline je razlog koji ih sprečava da ostave pušenje. Posmatrano prema starosnoj grupi, uticaj okoline najjači je među najmlađim pušačima, onima od 18 do 29 godina.

Pušači koji ne žele da prestanu da puše, kao razlog za odsustvo motivacije, najčešće ističu zadovoljstvo koje im pušenje pričinjava (49 odsto), a u malom broju slučajeva (6 odsto) se navodi uticaj okoline.

Zakon o zabrani pušenja se manje primenjuje

Procenat pušača kod kojih je ograničenje mogućnosti pušenja na javnim mestima uticalo na pušačke navike tako da razmišljaju da prestanu da puše je 5 odsto i nešto je manji u odnosu na prethodni period istraživanja.

Takođe, znatno je smanjen broj pušača koji su zbog ovog razloga prestali da puše (3 odsto) u odnosu na prethodne godine kada je 8, odnosno 9 odsto njih zbog zabrane pušenja na javnim mestima prestalo da puši cigarete.

Ovi rezultati, kako objašnjavaju u Institutu "Batut" ukazuju da je oslabila primena zakona o zabrani pušenja, što se vidi i iz drugih rezultata ovog istraživanja.

Više od trećine građana misli da bi trebalo ostaviti mogućnost pušenja u ugostiteljskim objektima kakva je danas, a najtolerantniji su prema pušenju u kafićima i restoranima. Veliki procenat stanovništva (79 odsto) zalaže se za zabranu pušenja na dečijim igralištima, kao i za zabranu pušenja u kolima kada su prisutna deca.


Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Blica".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Joca

  pre 1743 dana i 11 sati

  Jos uvek mi nije jasno zasto se ne uvodi POTPUNA zabrana pusenja na javnim mestima, kao u celoj Evropi, Americi... Sta je problem? Duvanski lobi? Nekom se uskace u dzep? Sta je sa pravima nepusaca? Sta je sa izvestajima i misljenjem Ministarstva zdravlja Srbije? Ignorisu ga? Zasto i ko?

  Oceni komentar:
  0
  2